Polens kulturminister vill se mer patriotiska uttryck från Polin, landets museum för judisk historia. Journalisten Maciej Zaremba ser det som politisk styrning, och tror att beslutet kommer väcka starka reaktioner. Foto: TT

Polens kulturminister vill göra sig av med ännu en museichef

Uppdaterad
Publicerad

Polens kulturminister Piotr Gliński vill avsätta Dariusz Stola, chef för Polin – museet för de polska judarnas historia. Nu anklagas den polska regeringen återigen för politisk styrning av kulturen.

– Regeringen är missnöjd med Dariusz Stola av politiska skäl, säger journalisten Maciej Zaremba.

Historieprofessorn Dariusz Stola tillträdde 2014 som chef på museet Polin i Warszawa, som sedan dess har vunnit en rad utmärkelser och haft tusentals besökare. Men trots museets framgångar vill inte den polska regeringen att museichefens kontrakt förlängs när hans nuvarande löper ut i slutet av februari. I ett mejl till Kulturnyheterna bekräftar Dariursz Stola uppgifterna:

– Det stämmer att kulturministern har sagt nej till att förlänga mitt kontrakt. Museets grundare har därför bestämt sig för att ha ett öppet sökningsförfarande för att hitta en ny chef. Jag tänker delta, skriver han.

Beskedet kommer i spåren av flera uppmärksammade politiska beslut om kulturens syfte och hur historia ska skildras i Polen, som tagits efter att det nationalistiska, konservativa partiet Lag och Rättvisa vann valet 2015. Bland annat sparkades Paweł Machcewicz från sin chefspost på Andra världskrigs-museet i Gdansk, eftersom regeringen inte ansåg att museet var tillräckligt patriotiskt.

”Kulturen används som politiskt instrument”

Författaren och journalisten Maciej Zaremba följer utvecklingen i Polen, och menar att regeringens beslut har självklara politiska förtecken.

– Den polska regeringen är tydliga med att kulturen ska vara ett instrument för deras politik. Det är ingen hemlighet, det står i deras program. Det kallas historiepolitik, det vill säga att museer, teatrar och andra kulturinstitutioner ska marknadsföra en bild av historien som passar deras berättelse. Den ska vara patriotisk, säger han.

Återkommande politisk konflikt

I dag har museet Polin tre huvudmän: det statliga polska kulturdepartementet, Warszawas stadsförvaltning och Institutet för judisk historia. Det är Polens kulturminister Piotr Gliński som har drivit linjen att museichefen ska avsättas, men eftersom parterna inte har kommit överens har en öppen rekrytering utlysts genom vilken en ny chef ska utses.

Samtidigt är stödet för Dariusz Stola stort. Vid sidan av att Warszawas stadsförvaltning och Institutet för judisk historia vill ha honom kvar, har en namninsamling med fler än 4 000 underskrifter startats för att Stola ska få vara kvar på posten.

– Jag begriper inte varför regeringen håller på så här. Det här kommer att bli en internationell skandal. Det här museet är det mest kända utanför Polen, varannan besökare kommer från utlandet. Det här kommer bara att förstärka bilden av att regeringen har problem varje gång man kommer in på det judiska, säger Maciej Zaremba.

Kulturministern har haft ett horn i sidan till Stola sedan en tid tillbaka. Bland annat har han riktat kritik mot en av museets utställningar som öppnade i våras. Utställningen handlade om våren 1968 och den antisemitiska hatkampanj som ledde till att judar tvingades fly landet, något som Kulturnyheterna har rapporterat om tidigare. Kulturministern var då kritisk till att man i utställningen lyfte samtida antisemitiska uttalanden och jämförde dessa med antisemitisk propaganda från 1968.

– Man har tidigare sagt att man är missnöjd med honom. Och det av flera skäl, men det mest konkreta är att han i utställningen om den antisemitiska kampanjen i landet 1968 hade med inslag av samtida antisemitism, säger Maciej Zaremba till Kulturnyheterna.

Vem som kommer att vara t.f chef för museet och hur villkoren för att ta fram en ny museichef kommer att se ut är ännu inte klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.