ABBAS maxisingel ”Hovas vittne” som skrevs till Stikkan Andersson då han fyllde femtio säljs på Pop- och rockauktionen på Stockholms auktionsverk. Foto: Julia Engström/TTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Pop-prylar lockar samlare

Uppdaterad
Publicerad

Sugen på ett rock'n'roll-uppslagsverk proppfullt med autografer från de största stjärnorna? Eller en skiva som Abba spelade in till Stikkan Anderssons 50-årsfest? Lägg då ett bud under Sveriges första pop- och rock-auktion.

Det är Stockholms Auktionsverk som håller den första sammanhållna auktionen med nostalgiprylar, kläder, bilder, autografer och instrument från från 1950-talet och framåt.

– Jag tycker att det här är extra kul eftersom vi har grejor från så många perioder. Människor i nästan alla åldrar kan hitta sina saker att bli nostalgiska över, säger Linn Bennich, ansvarig för auktionen.

Abba dominerar

Huvudnumren på auktionen domineras förstås av svenska artister, främst Abba. Till exempel säljs en röd maxisingel Abba spelade in 1981 till sin manager Stikkan Anderssons 50-årsfest och som pressades i 200 exemplar som delades ut till gästerna. Utropspriset är 25 000 kronor. Enligt Linn Bennich är den typisk för sådant som attraherar köpare.

– Samlarna vill ha sånt som är unikt, som bara finns i små speciella upplagor. Det kan vara japanska upplagor eller jubileumsupplagor som dessutom är i bra skick.

Ett annat exempel är en leksak från Corgi Toys (utrop 4 000 kronor) som föreställer den gula ubåten från Beatles ”Yellow Submarine”-film, eller som den hette på svenska: ”Gul, gul, gul är vår undervattningsbåt”. Båten ligger i sin originalförpackning och förefaller vara orörd av människohänder.

– Bara kartongen säljs för ungefär 1 000 kronor, säger Linn Bennich.

Vad kan man då ha för värdesaker hemma utan att ens veta om det?

– Biljetter, vi har en biljett från den första Beatleskonserten (utrop 1 000 kronor), lp-skivor, gamla foton, helst då av erkända fotografer, säger Linn Bennich som hälsar alla välkomna att höra av sig för att få sin potentiella dyrgrip värderad.

Trycket ökar på slutet

Pop och rock-auktionen avslutas på lördag. Sedan starten i veckan har ett antal bud lagts på nätet, de flesta långt under utropspris. De högsta buden hittills är på Stikkan Anderssons jubileumsskiva (10 000 kronor) och på platinaskivan som Abba fick 1974 för ”Waterloo” (11 000 kronor). Men Linn Bennich är övertygad om att den mest intensiva budgivningen återstår.

– Allt brukar hända under de sista timmarna och minuterna.

Fakta: Pop- och rock-minnen

Visa

Så kallad pop- och rockmemorabilia kan kosta flera hundra tusen kronor, ibland miljonbelopp. De högsta priserna betalas för skivor, bilder och minnessaker från artister som Beatles, Elvis, Rolling Stones, Madonna, David Bowie och Queen.

Bland svenska band och artister är det främst Abba, Europe och Marie Fredriksson som attraherar samlarna.

Värdena har varierat över tid. För närvarande backar priserna på autografer, men stiger på fotografier. (TT)

Källa: Stockholms Auktionsverk

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer