Popstjärnemord inspirerade kritikerrosade filmen The Nile Hilton Incident

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen gick filmen The Nile Hilton Incident upp på svenska biografer, efter att ha vunnit det största priset på Sundance filmfestival. Det många inte vet är att den är inspirerad av en sann historia om svartsjuka, mord och korruption.

2008 mördades den libanesiska sångerskan Suzan Tamim, hon hittades död i sin lägenhet i Dubai. Tamim hade stigit in i rampljuset genom sin medverkan i programmet Studio El Fan, en föregångare till arabiska versionen av Idol.

Mirna Khayat, arabvärldens första kvinnliga musikvideoregissör, jobbade flera gånger bakom kameran för Suzan Tamim.

– Det fanns alltid frågor kring hennes relationer. Hennes liv var ett mysterium, säger Mirna Khayat.

Direktsänd rättegång

Mordet på Suzan Tamim ledde till ett stort pressuppbåd som slutade med en direktsänd rättegång i Egypten under ramadan.

2009 döms egyptiska affärsmannen Talaat Moustafa till döden och fallet blir inspirationen till Tarik Salehs nya film The Nile Hilton Incident.

– Vad händer om en mordutredare får ett fall där den misstänkte är nära vän med presidenten? Det var premissen, säger regissören till Kobra.

Filmen, med Fares Fares i huvudrollen, vann juryns stora pris (World Cinema Grand Jury Prize: Dramatic) när den presenterades på filmfestivalen Sundance i januari 2017.

Idag benådad

Innan ”The Nile Hilton Incident” skulle ha sin premiär i september 2017 utvecklades thrillerns inspirationshistoria ytterligare.

I början av sommaren benådades nämligen Talaat Moustafa av Egyptens president och lever idag som en fri man.

– När jag skrev manuset var han dömd till döden. Men jag kände hela tiden på mig att han skulle komma ut, eftersom han har så mycket pengar, säger Tarik Saleh till Kobra och fortsätter:

– Det finns inget fängelse i världen som kan hålla honom inlåst. Eller jo, i världen, men inte i Egypten.

Se hela Kobra i kväll tisdag klockan 22:00 i SVT1 eller redan nu på svtplay.se.

LÄS MER: Dödsdom mot artistmördare omprövas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.