Kulturnyheterna har listat några populärkulturella påskägg. Foto: Pressens Bild/Bjöen Edengren Bed/TT

Populärkulturella påskägg som inte innehåller godis

Publicerad

Dekorerade ägg fyllda med godis är något vi sedan länge gömt och letat efter under påsken. Men påskägg är också ett fenomen inom populärkulturen i form av gömda referenser och meddelanden i filmer, på internet och i tv- och datorspel. Kulturnyheterna listar några favoriter bland kulturvärldens påskägg.

Redan 1979 kom vad som brukar beskrivas som det första påskägget. I äventyrsspelet Adventure. Genom att utföra en viss serie handlingar kan spelaren få tillgång till ett hemligt rum, där det gick att läsa texten “created by Warren Robinett”. Speljätten Atari gav på den här tiden inte programmerare tillåtelse att signera spel. Warren Robinett, spelets skapare gick i hemlighet mot det med sitt gömda meddelande. När det upptäcktes lät Atari meddelandet vara kvar och det blev istället ett fenomen som fler tog efter.

Spelet Adventure sägs innehålla ett av de första påskäggen. Foto: AP

Kan innehålla spår av ägg

Ett annat populärt påskägg finns i spelet Grand theft auto V. Om spelaren stjäl en helikopter och flyger över ett specifikt stup efter klockan 19.00 ska spelaren kunna se en äldre bil med två kvinnor i framsätena. Det som visar sig är alltså slutscenen i Ridley Scotts film Thelma och Louise, som kör sin bil ut för ett stup.

Martin Scorseses film The Departed från 2006 innehåller påskägg även den. Scorsese använder sig av X i form av mönster på golv, tejp på en vägg och fönster. Karaktärer som syns tillsammans med X kommer troligtvis dö. Stilgreppet finns även med i filmen Scarface från 1932, där förkommer det också X för att signalera om karaktärers död.

Filmskaparen Martin Scorsese använder påskägg i sin film The Departed. Foto: Francois Mori/TT

Google-ägg

Google vill inte vara sämre än någon annan och har en gedigen lista av olika påskägg. Allt från Google-sökningar till översättningar och platser på kartor. Här är några smakprov.

Skriver du in “do a barrel roll” eller “z or r twice” i sökfältet, så kommer sökmotorn snurra 360 grader.

Gillar du spelet Pac-Man kan du skriva in “pac-man” i sökfältet på Google, då dyker spelet upp och du kan passa på att roa dig en stund. Googles spelversion av Pac-Man kom 2010 som en hyllning till att spelet fyllde 30 år.

Skulle det vara så att du är i stort behov av ett vattenpass men inte har något nära till hands? Då kan du i din mobil söka på Google efter “bubble level”, det dyker då upp ett vattenpass på mobilskärmen och situationen är räddad. Det kräver internet och mobil, och fungerar inte på datorer.

Om du vill roa dig en stund kan du skriva in Pac-Man på Google så kommer spelet upp. Foto: Richard Drew/TT

Påskäggens kung

En författare som ofta använder sig av påskägg är Stephen King. Många av hans böcker har blivit serier eller film och de binds ofta ihop till parallella universum. Serien Castle rock från 2018 är baserad på flera av Stephen Kings tidigare karaktärer och miljöer, i serien förekommer det ett flertal påskägg.

I Castle rock spelar Bill Skarsgård en ung man som suttit inlåst i en bur i 27 år, något som påminner om filmen It där Bill spelar clownen Pennywise som när sig på barn vart 27:e år. Den unge mannen som varit inlåst förs i serien till mentalsjukhuset Juniper Hill, vilket förekommer i flera av Stephen Kings noveller som Benrangel, Köplust och Sömnlös.

Buren där den unge mannen satt inlåst i upptäcktes på fängelset Shawshank som är taget ur Stephen Kings novell Rita Hayworth and the Shawshank redemption, med den svenska titeln Vårbedrift.

Glad jakt på påskägg, även om de innehåller godis eller ej.

Bill Skarsgård har spelat två karaktärer som författaren Stephen King kopplat ihop med varandra. Foto: Patrick Harbron/TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.