Porr och familjeliv i Rafael Edholms nya tv-serie

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna träffar skådespelaren och regissören Rafael Edholm och pratar om hans nya tv-serie ”Veni, vidi, vici” som utspelar sig i porrbranschen. Han berättar att tanken föddes när han befann sig i ett yrkesmässigt bottenläge.

– Nu struntar jag i det här och börjar med porrfilm istället, tänkte jag, och i nästa sekund dök idén upp; vänta, det där kan ju vara nåt…

Rafael Edholm sitter i slutfasen av klippningsarbetet med sin tv-serie ”Veni, vidi, vici”, ett drama i porrfilmsmiljö (premiär på Viaplay senare i vår). Han har umgåtts med historien i många år, första gången han minns att han vågade berätta om den för någon var 2006.

– Det var två danska filmarbetare, och dom tyckte det var en toppenidé direkt, berättar Rafael Edholm. Men än var tiden inte mogen i Sverige.

Fått fria händer

Det är framväxten av strömningskanaler som Netflix, HBO och Viaplay som gjort serien möjlig nu, tror han. Toleransen för vad man kan visa i tv-rutan har ökat. Enligt Rafael Edholm har producenten gett honom fria händer.

– ”Gör det personligt! Tänk inte brett! Det måste inte vara något för alla!”, det är ju fantastiskt att få höra som filmare!

Serien handlar om en dansk filmregissör (spelad av Thomas Bo Larsen, känd från ”Pusher”, ”Festen” och fjolårets serie ”Follow the money”) som floppar totalt med en långfilm, och som efter diverse dumma beslut accepterar gamle vännen Vinnies (spelad av Rafael Edholm själv) erbjudande om att regissera en porrfilm.

Porr och familjeliv

Serien utspelar sig till stor del i krocken mellan den brutala (och delvis kriminella) pornografivärlden, och filmregissörens familjeliv i den prydliga villan. Där är det nämligen hustruns tur att försöka skapa sig en karriär, och mannen som måste dra in pengar.

Om det också slutar med att hustrun dras in i porrfilmsvärlden vägrar Livia Millhagen, som spelar hustrun, berätta. Ingen spoiler här alltså, men hon erkänner att hon fick kasta sig ut i det okända under inspelningen:

– Hon har outforskade marker inom sig, så mycket kan man väl säga, skrattar hon. Men jag tycker serien handlar om fördomar; vad är fint, och vad är fult? Vad är konst, och vad är inte?

Ingen av dem vill diskutera porrens avigsidor, för Rafael Edholm är det bara en tacksam miljö för ett drama:

Vanliga människor i extrem miljö

– Vanliga människor med vanliga problem, i en extrem miljö, det är roligt! Förresten är det väl fler människor som tittar på porr än som går mot röd gubbe? Fast ingen erkänner det.

Och på frågan om dom tror att serien kan bidra till att göra porren mer rumsren svarar Livia Millhagen retoriskt:

– Gjorde ”Breaking bad” knarket mer rumsrent? Jag tycker serien leker med våra fördomar, på ett icke klichéfyllt sätt.

Senare i år kommer ännu en tv-serie i porrmiljö, då HBO visar ”The Deuce”, David Simons (som gjorde den hyllade ”The Wire”) drama som utspelar sig i 70-talets New York, med James Franco och Maggie Gyllenhaal i rollerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer