Foto: TT/AP

Positiva siffror för den svenska musikbranschen

Publicerad

Den svenska musikbranschen växer stadigt – jämfört med året innan ökade intäkterna med 9 procent 2016. Totalt omsatte den svenska musikmarknaden nästan 10 miljarder kronor förra året.

Bakom uppgången ligger dels större intäkter från konserter och festivaler och dels en stark export, inte minst på det upphovsrättsliga området.

– Svenska låtskrivare och producenter är väldigt efterfrågade och skriver musik för internationella storstjärnor, säger Linda Portnoff, intresseorganisationen Musiksveriges vd.

Håkan, Kent och Eurovision

Konsertintäkterna uppgick till 5,5 miljarder kronor 2016 och stod för drygt hälften av musikbranschens totala intäkter.  Konsertintäkterna ökade med 14 procent från år 2015 .

– Dels beror det på att fler går på konserter, men även att priserna går upp. De här siffrorna är ju från 2016 och då hade vi ju Eurovision song contest, Håkan sålde ut Ullevi två gånger, Rihanna var här, Justin Bieber var här, Kent hade avslutningsturné… Det är de stora artisterna som står för den största delen av intäkterna, säger Linda Portnoff.

The winner takes it all

Så även om det går bra för branschen är det fortfarande svårt för den övervägande majoriteten musiker att försörja sig på musiken.

– Det är väldigt koncentrerat till ”vinnaren som tar allt” för att översätta den kända frasen. Det är väldigt svårt för artister att nå upp till försörjningsnivåer. Även om det går väldigt bra för branschen, säger Lind Portnoff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.