Klimataktivisten Greta Thunberg och regissören Nathan Grossman. Foto: TT/ SVT

Filmaren följde Greta från början: ”Trodde inte det skulle bli en storfilm”

Uppdaterad
Publicerad

Tanken var att göra en kortfilm om ett gäng unga aktivister. Men i takt med att Greta Thunbergs rörelse växte så förändrades projektet.

I morgon har dokumentärfilmen ”I am Greta” premiär på filmfestivalen i Venedig.

Regissören Nathan Grossman började följa aktivisten Greta Thunberg redan de första dagarna av hennes berömda skolstrejk 2018.

Då visste förstås ingen att hon snart skulle stå som ledare för en världsomfattande klimatrörelse. Och Greta var ingen självklar huvudperson.

– Nej, jag trodde absolut inte att vi skulle sitta här med en storfilm och premiär i Venedig. Vi ville göra en serie med flera unga aktivister, det kändes mer som ett småskaligt projekt.

Började som en kortfilm

När bestämde ni er för att göra filmen?

– Greta blev uppmärksammad ganska snabbt så jag fortsatte att följa henne. I takt med att hon reste runt i Europa och blev allt större så kände vi att filmen skulle bli längre än de 15 minuter som en kortfilm ska vara. Så då körde vi bara vidare.

”Mer intim”

Nathan Grossman följer Greta Thunberg på nära håll, och han hoppas att filmen ska ge en djupare förståelse för vem hon är.

– Ja det hoppas jag. Det är ett porträtt som gör att man förstår henne bättre än från många tal och intervjuer. Jag tror att den är lite mer intim än nyhetsbevakningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.