Det började på skoj och blev Broadwayföreställning. Se hur Tiktok-musikalen tog form med användarnas hemmavideor.

Nu spelas musikalen Ratatouille på Broadway – se hur allt började på Tiktok

Uppdaterad
Publicerad

Emily Jacobsen hyllade den animerade filmen Rataouille med en sångvideo på Tiktok. Videon utlöste en kedjereaktion och snart hade tusentals användare tillsammans skapat en helt ny slags kollektiv och spontan musikal.

Allt började med läraren och teaterfantasten Emily Jacobsen som gjorde en sångvideo på TikTok för att hylla den animerade filmen Rataouille (2007). Snart byggde tusentals användare på med egna skämtsamma sång- och dansnummer, kostymer, scenografier och dockor, många av dem erfarna musikalartister.

Började som lek – blev Broadway-musikal

Broadway upptäckte leken som blivit en viral succé och bestämde sig för att sätta upp en riktig musikal. Första januari har Ratatouille: The Tiktok-musical premiär, med sångaren och skådespelaren Titus Burgess i huvudrollen som råttan Remy som vill bli stjärnkock.

Titus Burgess är mest känd för rollen som extravaganta Titus Andromedon i komediserien Unbreakable Kimmy Schmidt, där han levererat många legendariska musikalnummer, däribland en parodi på Cats (långt innan den rekordsågade filmen kommit) och en komisk blinking till Beyoncés låt Hold up från hitalbumet Lemonade.

Ratatouille: The Tiktok-musical har premiär den första januari på Broadways digitala plattform för teater och musikal.

I videon kan du se hur musikalen tog form med användarnas skämtsamma hemmavideor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.