1993 talade en 28-årig Fredrik Reinfeldt om sin bok ”Det sovande folket” i SVT:s morgonsoffa. Nu blir boken en pjäs. Foto: SVT.

Premiär för Fredrik Reinfeldts dystopi

Uppdaterad
Publicerad

1993 gav Fredrik Reinfeldt ut boken ”Det sovande folket”. I dag, 20 år senare har boken dramatiserats och blivit en teaterpjäs.

Än så länge är endast fem förställningar inplanerade, men teatergruppen som kallar sig för just ”Det Sovande Folket” hoppas kunna turnera med föreställningen fram till valet 2014.

– Vi tycker att det är viktigt att berätta om den här boken som han har skrivit, den personen som har mest makt. Och göra det på allvar, säger dramatikern Johanna Emanuelsson.

”Svenskarna är mentalt handikappade”

I ”Det sovande folket” skildrade Fredrik Reinfeldt hur svenskarna, i framtiden, går att dela in i grupperna ”sovhjärnorna” samt ”dårarna”. De förstnämnda dör välfärdsdöden, medan den andra gruppen håller välfärdsstaten vid liv, utan att få något tillbaka.

Pjäsen bygger på citat ur boken som:

”Politikerna har uppträtt som jultomten och skänkt nya bidrag och reformer till väljarna. Svenskarna har trott på tomten.”

och

”Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd.”

Hur ordagrant har ni följt boken när det gäller repliker?

Väldigt noga, för mig var det viktigt – ska jag dramatisera den här boken så vill jag att hans ord ska komma fram, säger Johanna Emanuelsson.

Finns det inte en risk att det blir någon slags ”vänster-teater” av det hela?

– Absolut, det är klart att om man sätter upp en sån här bok som har kallats för en ”ungdomssynd” av statsministern själv. Alltså något han kanske inte är jättestolt över, då är det såklart att man kan uppfatta det som att vi tillhör den andra planhalvan så att säga, säger Johanna Emanuelsson.

Inte tid att kommentera

Kulturnyheterna har sökt Fredrik Reinfeldt för att låta honom kommentera sin bok. Men statsministerns pressekreterare uppger att Reinfeldt inte har någon möjlighet att svara på våra frågor den närmaste tiden.

Pjäsen har urpremiär på fredag kväll på Teater Alma i Stockholm.

1993 gästade Fredrik Reinfeldt SVT:s morgonprogram för att prata om ”Det sovande folket”. Se inslagen från sändningarna genom att klicka på klippen ovan till höger. Bland annat möter Reinfeldt den arbetslösa Carola Ankar, i dag aktiv politisk på gräsrotsnivå, men utan partitillhörighet, för att debattera boken.

Reporter/klippning: Sindra Grahn
Foto: Don Titelman

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer