Hör SR-journalisten Ginna Lindberg och den amerikanska frilansjournalisten Jodi Enda om hur USA:s president Donald Trumps relation till medierna har sett ut. Foto: TT

SR-korrespondenten: ”Trump har gjort medierna till sin rekvisita”

Uppdaterad
Publicerad

Relationerna mellan Vita huset och USA:s presskår har under de senaste fyra åren varierat mellan kylig till öppet fientlig. I Sverige brukar både politiker och journalister hävda att journalistiken är en omistlig del av demokratin. Vad händer då när politiker och journalister förlorar förtroende för varandra? 

– När man bevakar Trumps valmöten blir man en del av en politisk föreställning. Man blir en del av rekvisitan varken man vill eller inte, säger Ginna Lindberg, Sveriges radios USA-kommentator som är på plats i Washington för att bevaka valet.  

– Några minuter in i talen går han alltid till attack mot journalisterna, medierna i allmänhet och några utpekade journalister i synnerhet. Det väcker jubel hos anhängarna, säger hon.

Inget nytt fenomen

Men ansträngda relationer mellan press och president är ingenting nytt. Både Richard Nixon och Bill Clinton hade sina duster mot journalister. Den förstnämnde är känd för att ha haft journalister på sin ”fiendelista”.

– När jag bevakade riksrätten mot Bill Clinton och Monica Lewinsky- skandalen höll journalisterna inte tillbaka. Clinton tyckte inte om det men han kallade oss aldrig för folkets fiende, säger den amerikanska frilansjournalisten Jodi Enda, med bas i Washington.

Hon har lång erfarenhet av att bevaka Vita huset och är knuten till den liberala tankesmedjan Center for american progress. 

Splittrat medielandskap

Den som tittar på Trumpvänliga Fox news får idag en helt annan verklighetsuppfattning än den som tittar på Trumpkritiska CNN, säger Jodi Enda.

– Jag tror att det här har förstärkts de senaste decennierna. Varje år blir det mer och mer splittrat, jag tror det är skadligt för den amerikanska demokratin.

När Trump anklagar mainstreammedierna för att vara partiska i sin bevakning, har han rätt? 

– Nej jag tycker att mainstreammedia gör sitt jobb för att få fram sanningen. Medias jobb har alltid varit att säga sanningen och låta folk bestämma själva vad de tror på, säger Jodi Enda. 

– Det är tydligt om man tittar på Fox news att det är en Trumpvänlig kanal. Men man ser också på CNN en ökad tendens att programledare uttrycker kritik mot president Trump. På ett sätt som vi inte har sett tidigare i bevakningen. Polariseringen märks även där och den säljer. Åsiktsjournalistik lockar publik, säger Ginna Lindberg.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.