Pride svarar på Åkessons text om ”homolobbyn”

Uppdaterad
Publicerad

– Jag tycker det visar på att det inte finns någon acceptans för olikheter i Jimmie Åkessons värld, säger Peter Rimsby, ordförande för Stockholm Pride.

Det Peter Rimsby vänder sig emot är hur Jimmie Åkesson (SD) uttrycker sig i ett utkast till sin självbiografi ”Satis Polito”.

I Åkessons utkast, som Expressen publicerade under gårdagen, kritiserar SD-ledaren bland annat författaren och komikern Jonas Gardell.

”Billig böghumor”

Åkesson menar att Gardell ägnar sig åt ”billig böghumor” och endast representerar ”homolobbyn” och ”de smaklösa figurerna i Prideparaden”.

Hur reagerar du på Jimmie Åkessons uttalande om ”smaklösa figurer” som deltar i Pride?

– Det viktiga är att vi alla trivs och accepterar varandra oavsett klädstil, sexuella läggning, vår religion, vår könstillhörighet etc. Vi i vår organisation, våra festivalbesökare och alla våra vänner accepterar varandra precis som vi är. Det är uppenbart att Jimmie Åkesson inte har samma inställning.

Är du förvånad över hans text?

– Jag tycker att detta går i linje med vad Sverigedemokraterna redan tidigare har visat vad det gäller sin inställning till alla som inte följer deras norm.

Korrigerar uttalandet

Åkesson har efter det att utkastet publicerades hävdat att han inte avsåg att kritisera ”smaklösa figurer” utan smaklösa inslag.

Kulturnyheterna har, utan framgång, sökt Jimmie Åkesson för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer