Arkivbild. Foto: Pressbild

Victoria Ivleva greps i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Den berömda ryska fotografen Victoria Ivleva stoppades när hon försökte smuggla ut ett 50-tal kvinnor och barn ur rebellkontrollerade områden. Nu är hon osäker på om hon kommer kunna fortsätta arbeta i det krigshärjade Ukraina.

– Den här gången släppte de mig, men nästa gång kan de ha order om att skjuta mig. Jag kan inte längre återvända till Luhansk, säger en märkbart skakad Victoria Ivleva när Kulturnyheterna når henne i utkanten av Donetsk.

Kommer inte fortsätta

Under vintern och våren har hon arbetat med att smuggla ut kvinnor och barn ur de rebellkontrollerade regionerna i östra Ukraina, samtidigt som hon dokumenterar konflikten för oberoende ryska medier. Men nu kan arbetet ha nått vägs ände för den ryska fotografen och aktivisten. De pro-ryska separatisterna har informerats om vem hon är, och brände hennes ägodelar när hon försökte leda en buss med flyktingar ut ur Luhansk på tisdagen.

– De stal min telefon, alla mina anteckningsböcker och, värst av allt, minneskorten till all min kamerautrustning. De hävdade att de fått uppgifter om att jag är en amerikansk spion, säger Victoria Ivleva.

Oroande utveckling

Efter fyra timmars förhör släpptes Ivleva fri. Det 50-tal kvinnor och barn som befann sig ombord på bussen skickades däremot tillbaka till Luhansk, som kontrolleras av pro-ryska separatister. Där registrerades och förhördes de enligt Ivleva av rebelltrupperna. Ivleva menar att detta är en ny utveckling i krigets Ukraina, där civila tidigare tillåtits lämna konfliktområden.

– Tidigare har vi kunnat muta oss förbi de värsta kontrollerna, men det här handlar inte om pengar längre, utan om ideologi, säger Victoria Ivleva.

Kulturnyheterna träffade Victoria Ivleva under ett Sverige-besök tidigare i mars. Här kan du se intervjun.

Victoria Ivleva är en av Rysslands mest kända fotografer och en uttalad kritiker mot Putin-regeringen. Hon var den första journalisten som fotograferade Tjernobyl-reaktorn inifrån efter härdsmältan 1986, något som belönades med World Press Photo Golden Eye Award 1991. Under det sena 80-talet dokumenterade hon så gott som alla militära konflikter inom forna Sovjetunionen.

På det tidiga 90-talet tog hon sig in och dokumenterade kvinnofängelser i Uralbergen. Sedan inbördeskriget i Ukraina bröt ut har Ivleva gjort flera resor inom landet, på senare tid har hon börjat arbeta som volontär för att hjälpa civila undan konflikten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.