Popartisten Mabel vid ett uppträdande på European MTV awards i Spanien. Foto: Joel C Ryan/TT

Prischans för svenska Mabel på Brit Awards

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska stjärnskottet Mabel kan bli trefaldig vinnare när Brit Awards fyller 40 år. I kväll koras vinnarna på O2-arenan i London.

Den svenska popartisten Mabel kan totalt kamma hem tre priser på årets Brit Awards. Galan är den brittiska motsvarigheten till Grammisgalan och anordnas för 40:e gången. Mabel är nominerad i kategorierna årets kvinnliga artist, bästa nya artist och årets låt med hitlåten Don't call me up.

Nominerad tidigare

Bland konkurrenterna i kategorin årets låt finns bland andra Ed Sheeran och Justin Bieber med I don't care, Sam Smith och Normani med Dancing with a stranger och Stormzy med Vossi bop.

Tidigare i år har Mabel varit nominerad på den svenska Grammisgalan samt på P3 Guld-galan. Men i slutet av båda galorna stod hon utan pris. Inte heller när hon var nominerad till Brit Awards 2018 och 2019 belönades hon.

Uppträder på galan

Mabel slog igenom 2017 med singeln Finders keepers och i Storbritannien har hon en stor publik. Hennes första egna fullängdsalbum High expectations, som släpptes i somras, lyckades placera sig på brittiska albumlistan under flera veckor. Som bäst nådde albumet en tredjeplats. Men en nominering till årets album har det inte blivit. I stället är det bland andra Harry Styles, Dave eller Lewis Capaldi som står som möjliga vinnare.

Förutom att ha chans till priser kommer svenskan även att uppträda på galan. Det gör även Lewis Capaldi som tillsammans med rapparen Dave står för flest nomineringar på årets Brit Awards. De har chans på fyra priser var.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.