Tidningar, bio och museum dyrare än någonsin

Uppdaterad
Publicerad

I december steg inflationen i Sverige till 10,2 procent, jämfört med 9,5 procent föregående månad. Priserna inom kulturområdet fortsätter också att öka, där är det prenumeration på dagstidning som stigit mest i pris. 

Priset på att prenumerera på en dagstidning har stigit med 14,57 procent. Det visar SCBs konsumentprisindex från december 2022, i jämförelse med samma period föregående år. Ökningen beror på att priset på papper har stigit, menar Johan Taubert, vd för Tidningsutgivarna.

– Allt har blivit dyrare i samhället. I tidningsbranschen måste man hantera papperspriserna, vilket har ökat betydligt, säger Johan Taubert.

När produktionskostnaderna för papperstidningar ökar måste även intäkterna göra det, menar Johan Taubert:

– Den enskilt största, och viktigaste affären är läsarintäkter. Tidningar måste hitta fler prenumeranter, men i många fall måste de också ta bättre betalt från enskilda läsare.

Dyrare att gå på bio

Under 2022 steg även priset för att gå på museum med tre procent, detta innan den fria entréavgiften slopades. Priset på biografer steg även med drygt en procent. Samtidigt sjönk priset på teaterbiljetter och hemmabiopaket med drygt 6 procent respektive dryga 10 procent, medan priset på dvd-filmer störtdök med 28 procent.

Så såg inflationen ut inom kulturområdet

Hemmabiopaket – 10,53%

DVD-film – 28,51%

Teaterbiljett – 6,42%

Inträdesbiljett nöje – 0,94%

Inspelad musik – 6,59%

Musikinstrument + 6,44% 

Böcker + 2,91% 

Dagstidning, prenumeration + 14,57% 

Tv, film och musiktjänster + 8,54% 

museer + 3,29% 

Dagstidning, lösnummer + 3,87% 

Populärtidskrift, lösnummer + 8,04%

Biobiljett + 1,20%

Spelkonst + 3,25% 

TV och datorspel + 7,13 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.