Prisregn över Östlund på Guldbaggegalan

Uppdaterad
Publicerad

53 filmer nominerades – men nu är det klart. Förhandsfavoriten Ruben Östlunds “Triangle of sadness” dominerade på årets Guldbaggegala med vinster i sex kategorier. Konkurrenten Tarik Saleh tog hem baggen för Bästa manus.

Det blev en storslam för regissören Ruben Östlunds satiriska komedi “Triangle of sadness”. Hela sex Guldbaggar samlade den på sig under kvällens gala. Däribland de tyngsta priserna, Bästa film och Bästa regi.

– Det finns en skam involverad i att vinna så många Guldbaggar, säger Ruben Östlund till Kulturnyheterna direkt efter prisutdelningen.

– Man blir jättejätteglad för alla men det finns andrak kollegor som man vet kanske kommer vara lite besvikna men jag vet faktiskt att när man inte vinner då får man massa energi som man kan putta in i nästa projekt.

Cannes-konkurrenten regissören Tarik Salehs politiska thriller “Boy from heaven” var nominerad i sju kategorier och tog hem en Guldbagge, närmare bestämt för Bästa manus.

– Det känns otroligt, det är min första Guldbagge. Vi har ju vunnit Bästa film för ”The Nile Hilton Incident” men jag har ju aldrig själv vunnit en guldbagge, säger Saleh till Kulturnyheterna.

Comedy Queen prisad 

Komedifilmen Comedy Queen var nominerad i sex kategorier och vann i en. En tårögd Sigrid Johnson vann Bästa kvinnliga skådespelare i en huvudroll för sin insats som Sasha, priset är hennes första Guldbagge.

– Det var en så fantastiskt period i mitt liv när vi filmade Comedy queen så jag har väldigt mycket känslor kopplat till den, så när de ropade ut mitt namn blev det bara total chock, säger Sigrid Johnson till Kulturnyheterna

Guldbaggen för Bästa manliga skådespelare i en huvudroll gick till Granit Rushiti för sin skildring av fotbollstjärnan från Malmö i “Jag är Zlatan”.

Demonstrationer för Iran

Under galans gång ägde manifestationer i stöd för protesterna i Iran rum. I solidaritet med iranska kvinnors kamp för sin frihet gick 43 svenska kulturkvinnor, däribland Carola och Lena Endre, ut i ett upprop i en film av skådespelaren och kulturproducenten Sara Zommorodi som även manifesterade sitt stöd på röda mattan.

Se samtliga Guldbagge-vinnare i faktarutan nedan.

Vinnare Guldbaggegalan 2023

Bästa produktionsdesign 

Linda Janson – Svart Krabba 

Bästa kortfilm 

Little to big i regi av Ellen Fiske och Ellinor Hallin 

Bästa visuella effekter 

Simon Sandin – Svart krabba 

Gullspiran – tilldelas en person som gjort enastående insatser inom svensk barnfilm 

Sanna Lenken 

Bästa klippning 

Åsa Mossberg och Line Shou – Döttrar 

Bästa originalmusik 

Eirik Havnes – Historjá – stygn för Sápmi 

Bästa maskdesign  

Stefanie Gredig – Triangle of sadness 

Bästa ljuddesign 

Ted Krotkiewski – All of our heartbeats are connected through exploding stars 

Bästa kostymdesign 

Sofie Krunegård – Triangle of sadness 

Bästa kvinnliga biroll 

Dolly de Leon – Triangle of sadness 

Bästa foto 

Jonas Alarik – Svart krabba 

Bästa dokumentärfilm 

Historjá – stygn för Sápmi i regi av Thomas Jackson 

Bästa manliga biroll 

Zlatko Burić – Triangle of sadness  

Guldbaggens publikpris

Feed

Hedersguldbaggen 

Björn Gustafson 

Bästa manus 

Tarik Saleh – Boy from heaven 

Bästa manliga huvudroll 

Granit Rushiti – Jag är Zlatan 

Bästa regi 

Ruben Östlund – Triangle of sadness 

Bästa kvinnliga huvudroll  

Sigrid Johnson – Comedy queen 

Bästa film 

Triangle of sadness i regi av Ruben Östlund 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.