Horace Engdahl och Peter Englund, Svenska akademiens tidigare ständiga sekreterare. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Professor i civilrätt: Horace Engdahl och Peter Englund bör lämna Akademien

Publicerad

Förtroendet för Svenska Akademien är rubbat – och de tidigare ständiga sekreterarna Horace Engdahl och Peter Englund bör därför lämna Akademien. Det skriver professor Claes Sandgren i en debattartikel på DN Debatt. Men i en kommentar till TT svarar Horace Engdahl att han och Peter Englund inte kommer avgå.

Efter att flera kvinnor har anklagat en känd kulturprofil, med kopplingar till Svenska Akademien, för sexuella övergrepp och trakasserier har den över två hundra år gamla institutionen hamnat i blåsväder.

Mannens beteende ska därtill länge varit känt i den svenska kulturvärlden.

I en debattartikel på DN Debatt skriver nu professor emeritus Claes Sandgren att efter avslöjandet har förtroendet för Akademien och dess ledamöter rubbats – och pekar på en bristfällig integritet hos Akademien.

– Alla institutioner behöver former för ansvarsutkrävande och det saknas i Akademien trots dess makt och resurser. Låt oss hoppas att den affär som nu briserar leder till ett uppvaknande, säger Claes Sandgren till Kulturnyheterna.

”Grava missförhållanden”

Men Claes Sandgren skriver även i debattartikeln att det trots föreställningen att ledamöter inte kan utträda ur Akademiens gemenskap faktiskt är möjligt enligt stadgarna.

”Särskilt ledningens integritet och omdöme har brustit. De bägge närmast föregående ständiga sekreterarna – under perioden 1999–2015 – Horace Engdahl och Peter Englund bör ta sitt ansvar genom att lämna Akademien, så som brukar ske när en institution utmärks av grava missförhållanden”, skriver Claes Sandgren i debattartikeln.

Du menar att Horace Engdahl och Peter Englund ska lämna Akademien, men inte den nuvarande ständige sekreteraren Sara Danius – varför då?

– Ska man kräva ut ansvar så är det ledningen som i första hand kommer i fråga. Sara Danius har agerat på ett föredömligt sätt till skillnad från sina företrädare, säger Claes Sandgren.

Engdahl: Utträde är inte möjligt

Till TT kommenterar Horace Engdahl Claes Sandgrens debattartikel och skriver att utträde inte är möjligt enligt Akademiens regelverk.

”I början av 2000-talet beslöt Akademien att hädanefter inte ge några priser eller andra belöningar till sina egna ledamöter, och det är en princip som har upprätthållits sedan dess. Jag tänker självfallet inte gå i svaromål i ett sådant här ärende, och bemöta åsikter från en person som helt uppenbart inte vet vad han talar om”, skriver han i ett mejl till TT.

Läs mer: Detta har hänt – Klubben, kulturprofilen och trakasserierna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturprofilen

Mer i ämnet