Svenska akademien har beviljat pengar till den kulturklubb i Stockholm som drivs av ledamoten Katarina Frostensons man, den så kallade ”kulturprofilen”, men även Frostenson själv sitter med i handelsbolaget som driver klubben. Foto: TT

Professorn: ”Akademien bör kräva pengarna tillbaka från kulturprofilens klubb”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademien kan och bör kräva en återbetalning av alla pengar som gått till den så kallade kulturprofilens klubb. Det menar professorn i civilrätt Claes Sandgren till SVT Nyheter.

– Eftersom Akademien inte informerades om Katarina Frostensons roll i det bolag som driver klubben har Akademien blivit vilseledd och klubben borde bli återbetalningsskyldig.

Svenska Akademien har beviljat pengar till den kulturklubb i Stockholm som drivs av Katarina Frostensons man, den så kallade ”kulturprofilen”. Men även Frostenson själv sitter med i handelsbolaget som driver klubben.

Detta hade inte alla i Akademien uppfattat, som det beskrivits i pressen. Och enligt professorn i civilrätt, Claes Sandgren, är detta ett typfall där ansvaret vilar tungt på en ledamot att själv att ordentligt förklara jävssituationen.

Kulturprofilen

– Det är den jävige som skall anmäla jäv. Det kan man inte begära att församlingen skall gräva i var och ens eventuella kopplingar till någon som berörs av ett beslut.

”Får inte gynna sin make”

Reglerna för jäv handlar inte bara om att man är partisk, utan att det kan finnas risk att man är partisk eller uppfattas så, säger professorn. Därför är de stränga.

– Man får inte gynna sig själv, man får inte gynna sin make, och inte heller gynna ekonomiska intressen som man har del i, säger han till SVT Nyheter.

Claes Sandberg menar att reglerna är mycket strikta inom statlig och offentlig förvaltning, och att principerna gäller även inom stiftelser, men Svenska Akademien kan vara lite friare.

– Svenska Akademien har större spelrum, men det finns en gräns också för dem hur långt man kan gå i att gynna sig själv. Ett exempel man kan överväga är bidragen till klubben, där en ledamot har egna ekonomiska intressen.

Han menar då både när det gäller strikt juridiskt och mer allmänt förtroende.

”Förtroendet skadas”

Att Akademien historiskt delat ut stipendier och priser till både närstående och sig själva skadar troligen förtroendet, menar Claes Sandberg. Men det formella handlar om vad man vet och inte vet när man fattar beslut. Och vem som deltar i besluten.

Är man jävig, och det är man om man själv eller närstående påverkas eller gynnas av ett beslut skall man inte delta i handläggningen eller beslutet, säger han.

Däremot om man är en del av en beslutande församling, men avstår att delta i beslutet – helst lämnar rummet så att en fri diskussion kan ske – så kan det vara formellt korrekt även att bevilja pengar eller priser till en akademiledamot, eller dennes partner.

– Men handlar det om Svenska Akademien så handlar det mer om förtroende, och inte bara juridik. Då skall man inte ens kunna misstänka att det finns risk att man tagit otillbörliga hänsyn, för då skadas förtroendet, menar Claes Sandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturprofilen

Mer i ämnet