Kulturhuset Väven i Umeå. Foto: TT

Umeåprotest riktar fokus på SD:s kulturpolitik

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna bland Umeås kulturarbetare har varit många sedan det blivit känt att SD bokat lokaler i stadens kulturhus Väven. Men diskussionen kring Sverigedemokraternas kulturpolitik förs även inom Alliansen sedan Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra öppnat för att föra samtal med partiet.

Tidigare i kväll skulle Sverigedemokraterna hålla ett slutet möte på kulturhuset Väven i Umeå, men efter att drygt 100 demonstranter samlats utanför byggnaden och ett brandlarm satts i gång fick samlingen ställas in.

Under kvällen möte skulle partiledaren Jimmie Åkesson bland annat tala om vikten av att nyanlända lär sig svensk kultur – ett ämne som Sverigedemokraterna vill profilera sig i, men som möter motstånd.

Starka reaktioner

Ända sedan det blev känt att partiet skulle hålla mötet har reaktionerna varit starka.

På Väven finns Kvinnohistoriskt museum, som Sverigedemokraterna vill stänga ner och personal på kulturhuset sa sig tidigare vara beredd att vägra att arbeta under partiets möte.

Samtidigt har diskussioner om SD:s kulturpolitik förts på annat håll de senaste dagarna. Sedan Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra öppnat för att föra samtal med partiet har diskussionerna inom Alliansen varit många. Samarbeta eller inte?

”Ideologisk spjutspets”

Moderaterna må ha öppnat för en diskussion med SD, men när det gäller kulturpolitiken säger Allianspartnern Liberalerna att ett samarbete med partiet aldrig kommer att bli verklighet.

Och enligt Liberalernas riksdagsledamot Christer Nylander ser SD kulturen som en ”ideologisk spjutspets.”

– Det finns en anledning till att Sverigedemokraterna pekar ut kulturpolitiken som ett av deras viktigaste område och det är för att de vill använda den som en ideologisk spjutspets för att genomföra ett samhälle som jag inte vill ha, säger Liberalernas riksdagsledamot Christer Nylander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.