Protester mot höjd pensionsålder stängde Louvren

Publicerad

Louvren höll stängt under måndagen och museiarbetare protesterade utanför mot den höjda pensionsåldern i Frankrike.

Detta fick turister att se rött.

– Det är dumt att göra det här mot folk från världens alla hörn som rest hit och betalat tusentals dollar, sa Karma Carden till AP.

Protesterna i Frankrike till följd av höjd pensionsålder fortsatte under måndagen då kultursektorn strejkade utanför Louvren i Paris. Museet hölls stängt, och demonstranter höll upp plakat där det bland annat stod ”Pensionera dig vid 60 – jobba mindre och lev längre”.

Flera museiarbetare deltog i protesterna, som irriterade en del turister på plats.

– Vi hoppas att ni förstår orsaken till detta, sa en protesterande museiguide, enligt Reuters.

Fler demonstrationer

Under tisdagen väntas nationella protester och demonstrationståg runtom i Frankrike mot president Emmanuel Macrons beslut att driva igenom ett lagförslag om höjd pensionsålder från 62 år till 64 år, utan stöd i frågan från parlamentet.

På grund av att Louvren alltid har stängt på tisdagar valde museiarbetarna att tidigarelägga sin demonstration till måndagen. Demonstrationen gick lugnt till enligt media på plats, och samtliga som köpt biljett erbjöds pengarna tillbaka.

Samtidigt uppgav polisen i Paris att man var beredd på att avbryta eventuellt obehöriga protester utanför museet Centre Pompidou. Några sådana ska inte ägt rum under måndagen.

Irriterade turister

Men demonstrationen väckte blandade reaktioner hos turister på plats som ville besöka det populära museet. Britney Tate från Kalifornien var på demonstranternas sida.

– Om ni verkligen tror att det här kommer att skapa förändring, så finns det en massa andra saker vi kan kika på i Paris, sa hon till AP.

Karma Carden från Florida däremot höll inte med.

– Vi kommer att respektera deras strejk imorgon, men att göra detta idag är rakt igenom hjärtekrossande. Vi visste att Versaille inte skulle hålla öppet på grund av demonstrationerna, men vi trodde att Louvren skulle vara öppet, sa hon till AP och fortsatte:

– Jag förstår att de är upprörda, men det är dumt att göra det här mot folk från världens alla hörn som rest hit och betalat tusentals dollar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.