Utanför radiohuset i Polen har det pågått demonstrationer mot att Kazik's låt stoppades. Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Polska public service anklagas för censur

Uppdaterad
Publicerad

Public service i Polen anklagas för censur efter att de plockade ner en låt med regeringskritiskt innehåll. Händelsen har fått skarp kritik i landet och flera medarbetare vid radiokanalen har avgått i protest, det rapporterar Kulturnytt i P1 och flera polska nyhetsmedier.

Låten Your pain is better than mine av artisten Kazik handlar om Polens nedstängda kyrkogårdar – en konsekvens av coronautbrottet. Enligt många innehåller låten kritik mot Jaroslaw Kaczynski, partiledare för Polens regerande socialkonservativa parti Lag och rättvisa, även om han inte nämns vid namn. Detta på grund av att Kaczynski själv, trots förbudet, nyligen besökte sina släktingars gravplatser, rapporterar BBC och Kulturnytt.

Efter att polska public service plockade ner låten från en topplista avgick flera medarbetare i protest. Dessutom har politiker i såväl regeringsställning som i opposition fördömt händelsen.

Den före detta kanalchefen, som nu har avgått till följd av händelsen, hävdade dock att låten plockades ner på grund av att topplistan hade manipulerats.

Jakub Strzyczkowski, som har tagit över kanalen, arbetar på att få de journalister som har lämnat att komma tillbaka till kanalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.