Nobelpristagaren Christina Doctare på plats vid manifeestationen på Norrmalmstorg i Stoockholm. Foto: Stina Stjernkvist, TT

Protester mot Nobelpristagaren Peter Handke på Norrmalmstorg

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 400 personer protesterade på Norrmalmstorg i Stockholm i samband med att Peter Handke tilldelas Nobelpriset i litteratur. Under protesterna lämnade Christina Doctare, som var läkare i FN:s styrkor under Balkankrigen, tillbaka sin Nobelutmärkelse i protest.

– Det här gör mig så upprörd eftersom det handlar om folkmord, säger hon.

Mellan klockan 18 och 20 hölls en manifestation mot 2019 års Nobelpristagare Peter Handke på Norrmalmstorg i Stockholm.

Bland talarna syntes organisationen Srebrenicas mödrar som bildades i mitten av 90-talet för att samla folkmordsöverlevare och familjemedlemmar till offren under massakern i Srebrenica under Balkankrigen.

Även tidigare krigskorrespondenter, författare, överlevande och akademiker talade. Drygt 400 personer hade samlats för att demonstrera.

Hundratals slöt upp på Norrmalmstorg i centrala Stockholm för att protestera mot Peter Handke Foto: Stina Stjernkvist, TT

Lämnar tillbaka utmärkelse

Christina Doctare var Sveriges första bataljonsläkare i FN-tjänst.

– Jag fick Nobels fredspris kollektivt 1988 för alla som tjänstgjort i FN:s fredsbevarande styrkor, men jag kommer lämna tillbaka en medalj hon fick i samband med tjänstgöringen i kväll.

Christina Doctare berättar att hon är ett vittne till det som hände under Balkankrigen.

– Jag var där och jag trodde aldrig att jag 27 år senare skulle stå här och behöva vittna om vad som faktiskt hände, säger hon och fortsätter:

– Handke är någon som förnekar alla mina erfarenheter och det gör mig så upprörd eftersom det här handlar om folkmord.

Christina Doctare tar av medaljen på scen på Norrmalmstorg. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Kritiken mot utmärkelsen kom fort

SVT Kulturnyheters Per Andersson säger att kritiken mot Handke kom omedelbart efter tillkännagivandet om litteraturpriset.

– Det var som en chockvåg genom Europa och delar av världen. Det blev stark upprördhet, säger han och fortsätter:

– Men inte så hemskt stark på svenska kultursidor och det har rått enigheten kring idén att man bara tittar på den litterära produktionen, något som även är akademiens hållning.

”Vi vill visa vårt missnöje”

Teufika Sabanovic är initiativtagare till manifestationen på Norrmalmstorg.

– Vi vill visa vårt missnöje över att Svenska akademien valt att tilldela en folkmordsförnekare det finaste litteraturpris som finns, säger hon.

Handke har sagt att han inte förnekar massakern i Srebrenica, men att han inte vill kalla det för folkmord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.