Komikerna om de grova skämten: Ibland är det värt att någon blir ledsen

Uppdaterad
Publicerad

Får man skämta om allt? I en ny bok kartlägger kulturjournalisten Filip Yifter-Svensson den tredje generationens komiker – de som är ute efter att provocera.

2015 spelade komikerna Anton Magnusson (känd under artistnamnet Mr. Cool), Simon Gärdenfors och Armann Hreinsson in hiphop-låten Knulla barn. Det var en låt som skulle göra narr av pedofili. 

Men alla tolkade inte låten så, och när den legat och skvalpat på internet i några år nådde låten den breda massan. Reaktionerna som följde beskrivs i den nya boken Provokatörerna. 

– Det var en krock mellan något väldigt obskyrt, internt och grovt, som nådde en massa människor som inte alls var insatta i vad den låten kom ifrån för tradition, säger författaren Filip Yifter-Svensson.

Efter att över 46 000 personer skrivit på en namninsamling togs låten bort från Spotify. Komikerna blev till slut också polisanmälda för uppvigling och förledande av ungdom, men förundersökningen blev nedlagd. 

Hör komikerna Simon Gärdenfors och Elinor Svenssons resonera om provokativ humor i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.