Psykologen om Therése Lindgrens kurs: Problematisk

Publicerad

Youtubern Therése Lindgren är en av många influerare som får ta emot tunga berättelser från följare som mår dåligt. Därför har hon startat en kurs där influerare får verktyg för att bättre bemöta ångest och trauman. Psykologen Klara Edlund ser goda intentioner, men också stora risker.

-Tanken är väldigt god, att man tänker att man ska kunna möta upp personer som inte mår bra och har frågor om sitt mående, säger Klara Edlund, legitimerad psykolog och docent.

Therése Lindgren har varit öppen om sin egen ångest, och får dagligen meddelanden från följare som mår dåligt, det rör sig om allt ifrån oro till självmordstankar.

Därför har hon startat en kurs för influerare så att de ska få verktyg att bemöta följarnas ångest. Hon tagit initiativet till kursen tillsammans med organisationen Tjejzonen, som beskriver sig som en plats där tjejer med allt ifrån ångest till ätstörningar kan få stöd av en “storasyster”.

”Kan få allvarliga konsekvenser”

Klara Edlund har arbetat med och forskat om psykisk ohälsa och ätstörningar i flera decennier. Hon är kritisk till att personer utan professionell utbildning hanterar så svåra tillstånd.

– Det kan få allvarliga konsekvenser om man inte tar hand om det på rätt sätt, säger hon.

Hör psykologen Klara Edlunds tankar om influerare och psykisk ohälsa i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.