Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör psykologen Jenny Jägerfelds kritik mot SVT:programmet Gift vid första ögonkastet. Foto: SVT

Psykologens kritik mot Gift vid första ögonkastet: ”Djupt oetiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Årets säsong av ”Gift vid första ögonkastet” går mot sitt slut. Psykologen Jenny Jägerfeld riktar nu kritik mot programmet och ifrågasätter om experterna som medverkar verkligen arbetar för deltagarnas bästa.

I programmet medverkar psykologerna Maria Farm och Fredric Bohm samt sexologen Kalle Norwald som experter. Jenny Jägerfeld har själv blivit tillfrågad om att medverka som expert i programmet, men tackat nej.

– Jag tänker att det är oetiskt att delta som psykolog. Jag upplever att psykologen arbetar mer för programmet än för deltagarnas skull.

Hon menar att hela premissen för programmet, att det genom matchmaking går att lista ut vad som gör att två människor attraheras av varandra, är felaktig.

– Det finns en komponent i matchning som vi inte kan kontrollera och det är just attraktion. Vi vet inte vad det är som gör att vi blir attraherade. Poängen är att det inte går att räkna ut.

Djupt problematiskt

I programmet uppmuntras paren av experterna att utmana sina gamla mönster, att vara nyfikna och att arbeta på relationen. Jenny Jägerfeld ifrågasätter om terapeuternas uppmaningar till paren alltid är för parens bästa.

– Om det varken finns attraktion, en gemensam historia, barn eller andra saker som håller paret samman så finns det inget incitament att arbeta på relationen. Då förstår jag inte varför man ska göra det.

Hon menar också att det är djupt problematiskt att bedriva terapi med en tv-kamera närvarande.

– Det finns skäl till att terapin sker bakom stängda dörrar och att terapeuter och psykologer har tystnadsplikt. När man går i terapi behöver man öppna upp och visa sig sårbar. När det finns en tv-kamera rummet anpassar man sig medvetet eller omedvetet och då blir inte terapin verksam.

”Utgår från faktafel”

Kulturnyheterna har sökt ansvariga chefer på SVT, samt varit i kontakt med psykologerna Fredric Bohm och Maria Farm. Samtliga avböjer att medverka i en intervju men i ett sms till Kulturnyheterna skriver psykologen Maria Farm:

”Efter att ha läst både Paulsens o Jägerfelds artiklar ser jag ingen anledning att ställa upp. De utgår från faktafel och en människosyn där man fråntar deltagarna all egen agens och rätten att välja själva”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.