Foto: TT

Uppgifter: Public Service-kommittéen vill riva upp radio- och tv-licensen

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter till Sveriges Radios program Medierna kommer den utredning som tillsatts att ta fram ett nytt finansieringsystem av public service-medierna i Sverige föreslå att ta bort det nuvarande licenssystemet. Istället ska finansiering ske via skattesedeln, menar de.

I slutet av 2016 tillsattes en parlamentarisk kommitté av Kulturdepartementet med syfte att utreda hur framtidens finansieringsystem av public service-medierna kan tänkas se ut.

Enligt källor som radioprogrammet Medierna varit i kontakt med kommer kommittéen, med representanter från samtliga riksdagspartier, föreslå att framtida finansiering ska ske via skattesedeln. Det här istället för nuvarande system som sker via en licensavgift.

– Jag uppfattar att det inte finns något stöd i kommittén eller i riksdagens partier för att behålla den traditionella tv-licensen. Den har överlevt sig själv och håller varken tekniskt eller politiskt, säger Olof Lavesson, moderat ledamot i public service-kommittén till Medierna i Sveriges Radio.

LÄS MER: Nytt system för finansiering av public service utreds

Socialdemokraterna vänder i frågan

Också Socialdemokraterna som tidigare motsatt sig en finansiering via skattesedel har nu vänt i frågan, erfar Medierna.

– Med tanke på den tekniska utvecklingen så har vi nog insett att det är svårt att finansiera den fortsättningsvis på det sättet, säger Socialdemokraternas mediepolitiska talesperson Gunilla Carlsson.

Den nya avgiften som Public Service-kommittéen ska föreslå, enligt Medierna, kommer att vara baserad på den enskildes inkomst. Dock med ett tak som skulle göra att höginkomsttagare ändå inte ska behöva betala mer än idag.

LÄS MER: Public service-kommitténs uppdrag utvidgas

Förslaget ska presenteras för regeringen den 17 november och därefter tas ut på remiss innan riksdagen kan fatta beslut under våren eller hösten 2018.

De svenska public service-bolagen är Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion.

Public service finansieras av radio- och tv-avgiften, i folkmun fortfarande omnämnd vid det tidigare namnet ”tv-licensen”. Radio- och tv-avgiften debiteras per hushåll och år och är kopplad till innehav av en fysisk tv-mottagare. Varje hushåll betalar bara en avgift och får ha hur många tv-mottagare som helst.

Som tv-mottagare räknas all utrustning som är avsedd till att ta emot tv-sändningar, till exempel en tv-apparat, digitalbox eller inspelningsbar dvd-spelare.

I år är radio- och tv-avgiften 2340 kronor. Den är lika stor för alla, utan student- eller pensionärsrabatt.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.