Ur Dagens Samhälles granskning. Foto: Dagens Samhälle

Publicerar ratad granskning av Researchgrupppen

Publicerad

I reportaget reder Ola Sandstig ut rykten, halvsanningar och tidigare uppgifter om medlemmar i Researchgruppen.

Förra veckan backade tidningen Fokus och valde att inte publicera en planerad granskning av Researchgruppen. Beslutet motiverades med att det fanns brister i materialet, något som gjorde journalisten bakom granskningen förbannad.

– Bedrövligt och fegt, sa Ola Sandstig till SVT.

I dag publiceras artikeln i Dagens Samhälle under rubriken ”Granskare som inte tål en granskning”.

Reder ut uppgifter

I reportaget reder Ola Sandstig ut rykten, halvsanningar och tidigare uppgifter om medlemmar i Researchgruppen. Bland annat kopplingar till extremvänstern och uppgifter om hur researcherkollektivet hanterar känslig information, som man tankat ner från 100.000-tals konton från Flashback.

”Några av männen bakom Researchgruppen har nära band till den kriminella, autonoma extremvänstern. Man ägnar sig åt att kartlägga människor med oönskade åsikter”, skriver Mats Edman, chefredaktören på Dagens Samälle i sin motivering till att publicera reportaget.

Kritik mot vänster

”Vi lever I en orostid då alla säger 'Je suis Charlie'. Samtidigt är redaktioner livrädda för att testa press-och yttrandefrihetens gränser, i synnerhet om försvaret omfattar någon som står långt till höger och kritiken riktas mot militanta krafter till vänster”, fortsätter Mats Edman.

Researchgruppen, ett nätverk av skribenter och IT-kunniga, har samarbetat med både Expressen och Aftonbladet. För granskningen av vilka som lägger ut hatkommentarer på Avpixlat belönades gruppen tillsammans med Expressen grävpriset Guldspaden förra året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet