Foto: TT

Publiceringar om Urban Ahlin klandras av PON

Uppdaterad
Publicerad

Aftonbladet och Dagens Nyheter klandras av Pressens opinionsnämnd (PON) för att ha brutit respektive åsidosatt god publicistisk sed. Det i artiklar och ledartexter om den förre talmannen Urban Ahlin (S).

Artiklar hos Dagens Nyheter och Aftonbladet där den tidigare talmannen Urban Ahlin anklagas för kränkningar, trakasserier och mobbing klandras av Pressens opinionsnämnd.

Aftonbladet klandras för att ha ha brutit mot god publicistisk sed. Det med anledning av en ledarartikel den 9 januari där tidningen bland annat inte angivit att Urban Ahlin nekar till anklagelserna som riktas mot honom, samt för en mellanrubrik som påstår att det ska ha förekommit övergrepp.

”Sammanfattningsvis bör Aftonbladet klandras för att inte ha angivit att Urban Ahlin nekar till anklagelserna mot honom, för formuleringen 'han ska ha givit löften till en ung kvinnlig medarbetare om bättre jobb i utbyte mot sexuella tjänster' och det oreserverade påståendet i mellanrubriken att det förekommit övergrepp”, skriver PO i sin bedömning som nu PON instämt i.

Klandras till mildare grad

Dagens Nyheter för att ha åsidosatt god publicistisk sed, en mildare form av klander. Detta med anledning av ett flertal artiklar om den dåvarande talmannen.  I sitt yttrande menar PON att de formuleringar som användes kunde tolkas som att Ahlin utsatt flera kvinnor för sexuella trakasserier – något det enligt nämnden saknats belägg för.

Även användandet av ordet ”svin” i en ledare från den 8 december 2017 kritiseras.

”På grund av användningen av ordet 'svin' vid beskrivningen av Urban Ahlin och på grund av att tidningen, utan belägg, uttalat påståenden som kan uppfattas som att flera kvinnor skulle ha sextrakasserats och att trakasserierna pågått under många år finner nämnden att Dagens Nyheter ska klandras för att ha åsidosatt god publicistisk sed”, skriver PON i sin bedömning.

Publiceringarna anmäldes till Pressombudsmannen (PO) av Urban Ahlin själv, som menade att rapporteringen innehållit anklagelser, skvaller och rykten, samt påverkat hans yrkesmässiga framtid negativt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.