Knökat framför ett kravallstaket? Om tre veckor kommer det vara möjligt igen Foto: TT

Kulturlivet firar slopade publiktak: Verkligen feststämning

Uppdaterad
Publicerad

Publikrestriktionerna hävs och kulturvärlden jublar.

– Att säga att det är julafton räcker inte. Det är så mycket mycket mer, säger Inge-Björn Mossige-Norheim, arenachefen för Cirkus.

Idag klockan 15:00 stod det klart att de olika publikrestriktioner som funnits i Sverige under ett och ett halvt års tid är ett minne blott. Den 29 september är det dags för fulla salonger. Någonting som kulturvärlden väntat länge på. En av dem är Joppe Pihlgren på svensk live.

– Vi är oerhört glada och lättade! Vi har drivit på i frågan och tagit ansvar under lång, lång tid och nu händer det äntligen, säger Joppe Pihlgren till Kulturnyheterna och blickar framåt.

– Ovissheten har varit frustrerande, det har varit olika besked fram och tillbaka. Men nu vet man ju vad man kan genomföra och då är det bara att sätta igång och jobba. 2022 blir säkert ett rekordår för det är så mycket som fått skjutas upp.

Även artisten Carola jublar över beskedet, hon delar ett glädjerop på Instagram.

I videon ovan kan du se Carolas reaktion.

Arrangerat spelningar för nästan tomma lokaler

Carlo Emme driver rockklubben Plan B i Malmö. En klubb som under det senaste året gjort allt för att hålla uppe sin verksamhet. De har bland annat fått arrangera spelningar för endast 40 sittande och fått stänga klockan 20. Fram tills nu.

– Det är svårt att finna orden. Vi har varit begränsade i ett och ett halv år och det blev normalt för oss att packa upp och ner bord, polisa runt folk, ha vakter som skulle få folk att sluta dansa. Det blev normalt för oss och det är kanske det mest sorgliga. säger Carlo Emme och fortsätter:

– Vi kände nu länge att de inte kommer öppna någon gång snart. Men de gjorde det och jag är så glad. Detta var verkligen drömmen för oss.

Firar och blickar framåt

Inge-Björn Mossige-Norheim, arenachef för Cirkus i Stockholm i princip jublar i telefonen när vi ringer upp honom, och beskriver situationen nästan som julafton.

– Vi har jobbat så hårt för att hitta vägar att komma framåt, och nu när vi får beskedet att alla restriktioner hävs... det är verkligen feststämning här på Cirkus.

I ett pressmeddelande skriver även Sveriges museer att de tar emot nyheten med öppna armar:

”Vad vi har längtat. Det här innebär mycket för museerna. Både för programverksamhet, utställningar och vernissager men även för restaurangverksamheten. Det kommer att vara fortsatt tufft ekonomiskt för museerna på grund av stora intäktsbortfall under pandemin men det här är ett stort steg framåt”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.