Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från Pugh Rogefeldts långa karrär i klippet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Artisten Pugh Rogefeldt är död

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Pugh Rogefeldt har avlidit efter en tids sjukdom, säger hans sambo Borit Hallin till Dagens Nyheter.

Torbjörn ”Pugh” Rogefeldt hade varit sjuk en längre tid och gick bort under natten till måndagen, säger Borit Hallin till DN.

– Det har varit väldigt jobbigt under de här åren, jag har varit hos honom hela tiden, säger hon.

I slutet av 2021 meddelade Rogefeldt att han avslutar musikkarriären. Anledningen var att han hade drabbats av den obotliga nervsjukdom kortikobasal degeneration, CBD. Det är en sjukdom som bland annat kan påverka funktioner som förmågan att svälja, talet, minnet och balansen.

”Blivit allt värre för honom”

Första gången han märkte av symtom från sjukdomen var inför en spelning på Cirkus i Stockholm 2019, då Pugh Rogefeldt skulle fira 50 år som artist. På grund av känningar i handen kunde gitarristen Rogefeldt inte spela sitt instrument under konsertkvällen.

– Det har under en väldigt lång tid blivit allt värre för honom. Redan under konserten på Cirkus kunde Tobbe inte längre spela gitarr och efter det blev hans tal- och rörelseförmåga långsamt allt sämre, säger Borit Hallin till DN.

Slog igenom 1969

Torbjörn ”Pugh” Rogefeldt slog igenom med skivan ”Ja, dä ä dä” 1969, som var ett av de första rockalbumen på svenska, med Janne ”Loffe” Carlsson på trummor och Georg ”Jojje” Wadenius på bas.

Rogefeldt har stått bakom flera kända låtar som ”Små lätta moln”, ”Här kommer natten”, ”Dinga linga Lena” och ”Stockholm.

Pugh Rogefeldt blev 76 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.