Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hernán Díaz är Sverigeaktuell med sin roman ”Egendom”. Hör författaren berätta om sin koppling till Sverige. Foto: Andreas Idén/SVT

Pulitzerpristagaren Hernán Díaz: ”Hade inte skrivit utan åren i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Hans första bok handlade om en svensk immigrant i USA, den andra om den amerikanska börsmarknaden. Nu släpps Pulitzerpristagaren Hernán Díaz bok “Egendom” på svenska. En bok som inte hade blivit till utan barndomsåren i Stockholm. 

– Jag tror att jag till slut kom till det engelska språket genom svenskan, säger Hernán Díaz.

“Egendom” handlar finansmannen Benjamin Rask och hans hustru Helen. Under 1920-talet stiger Benjamins tillgångar till astronomiska summor. När den amerikanska börsen väl kraschar 1929 är det han som klarar sig bäst – men kanske också den som ligger bakom allt. Intill sig har han sin fru vars delaktighet i sin mans imperium förblir oklar.

– Det är en bok om de myter som omger stora förmögenheter och hur vissa röster, särskilt kvinnors röster, tystats för att skapa just de här myterna, säger författaren Hernán Díaz.

Blandar genrer

Boken handlar om pengar och den amerikanska drömmen men också om de som befinner sig i finansbranschens marginaler.  

– Anledningen till att jag ville skriva en bok om pengar är för att det är en sån kraft i våra liv. Det är något som formar våra liv varje dag, nästan varje minut av det. Och ändå är pengar något som vi inte pratar om, säger Hernán Díaz.

Indelad i fyra olika delar och genrer återges de turbulenta åren på Wall Street. Här finns en kortroman, ett utkast, en memoar och en dagbok. Tillsammans skapar de olika berättelserna ett medvetet pussel, menar Díaz.

– Min förhoppning var att göra läsaren till ett slags textdetektiv. Men det är också ett avsiktligt pussel där bitarna inte riktigt passar.

Växte upp i Sverige

Hernán Díaz föddes 1973 i Argentina, men är delvis uppvuxen i Stockholm. Sedan tjugofem år tillbaka är han bosatt i New York, men tiden från Sverige hänger kvar och har påverkat hans skrivande. 

– Mina första minnen är från Stockholm. Jag flyttade hit när jag var två och jag gick i skola här. Min erfarenhet från Sverige är väldigt viktig för mig, säger han och fortsätter:

– Jag vet inte om jag hade skrivit på engelska om jag inte hade spenderat dessa viktiga år i Sverige först.

I klippet ovan hör du mer om författaren Hernán Díaz. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.