Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pulp-sångaren Jarvis Cocker och framlidne Sven Wollter gör två av rösterna i The House. Foto: Netflix/TT/SVT

Pulp-sångare och Sven Wollter i ny animerad film på Netflix

Uppdaterad
Publicerad

Jarvis Cocker från brittiska popbandet Pulp möter Sven Wollter i en hans sista roller. I dag har den animerade filmen The House premiär över hela världen, och regissören Niki Lindroth von Bahr är trött, men oerhört nöjd med det storstilade projektet.

-Jag har ju fått välja allting själv; skådespelare, historien, design, säger Niki Lindroth von Bahr. Jag trodde man skulle få betala ett visst pris vad gäller konstnärlig frihet, när det är ett sånt här jätteprojekt, men icke, säger Niki Lindroth von Bahr.

Filmen består av tre ihopsatta halvtimmar, där svenskan har gjort den mittersta. Övriga är regisserade av belgiska duon Emma de Swaef och Marc James Roels, samt brittiska Paloma Baeza. 

-Vi har samarbetat väldigt tätt, och blivit väldigt goda vänner, och så har vi arbetat med världens främsta dockmakare, animatörer, och musiker!

Jarvis Cocker spelar mus

Huset, som filmen handlar om, skildras i tre olika epoker, under skilda skeenden i ett hus liv. Niki Lindroth von Bahrs del utspelar sig i nutid, där en mus/människa köper en lägenhet för att rusta upp och tjäna pengar. Men det går inte som han vill. Två mystiska spekulanter dyker upp, och har plötsligt flyttat in. Samtidigt som insekterna verkar vilja ta över huset.  

Huvudkaraktärens röst görs av gamle popstjärnan Jarvis Cocker (Pulp), och de två spekulanterna spelas av nyss avlidne Sven Wollter, och 92-åriga Yvonne Lombard. Musiken är skriven av dubble Ocarsvinnaren Gustavo Santaolalla.  

-Det har ju varit fantastiskt att få arbeta med dessa stjärnor, säger Niki Lindroth von Bahr. Jag önskar bara att Sven Wollter hade fått se resultatet; han tyckte så mycket om historien: “Det här är min smak, en rejäl känga mot kapitalismen!” 

The House har premiär i dag på Netflix.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer