Punkgruppen Mögel. Foto: Mattias Dellert

Punkbandet Mögel rör upp känslor hos Pensionsmyndigheten

Uppdaterad
Publicerad

Punkbandet Mögel gjorde nyligen comeback med Mitt orange kuvert – en låt om skräcken över att inte kunna överleva på sin pension. Samma dag ringde Pensionsmyndigheten upp och undrade vad det var frågan om.

– Jag blev lite skraj, säger gitarristen Eva Bergström.

Det var i Stockholmsförorten Farsta år 1978 som bandet Mögel först såg dagens ljus. Innan de splittrades i början av 80-talet hade de bland annat spelat på den kända ungdomsgården Oasen i Rågsved. Efter 37 år gör de nu comeback med Mitt orange kuvert, en låt om klumpen i magen som uppstår när man förstår att pensionen kanske inte blir så stor som man hade hoppats.

Pensionsmyndigheten ringde upp

”Mitt liv var en dålig affär, skulle gjort en bättre karriär, inte vart så familjekär, kommer bli en fattigpensionär”, sjunger sångaren Ulrika Malmgren i låten.

Samma dag som låten släpptes ringde Pensionsmyndigheten upp skivbolaget Massproduktion, något som tidningen Arbetet var först med att rapportera om.

– De undrade vilka Mögel var, vad syftet med låten var och om vi representerade något försäkringsbolag som säljer tjänstepensioner, säger Eva Bergström, gitarrist.

”Kändes komiskt”

Hennes första reaktion var att hon blev ”lite skraj”.

– Jag tänkte herregud, har vi gjort något varumärkesintrång med orden ”mitt orange kuvert”?. När en myndighet ringer blir man alltid lite skraj. Men sen kändes det komiskt att de fått tag i vår låt så snabbt och bestämmer sig för att det här måste utredas, säger Eva Bergström.

Men att någon misstänker att ni gör reklam, hur känns det för ett punkband?

– Om något försäkringsbolag skulle fråga oss så skulle vi förstås tacka nej, det går ju inte ihop med ett fritt konstnärligt utövande och att vara ett punkband. Då vill man vara oberoende, speciellt inte sälja pensionsförsäkringar.

Samtidigt tycker Eva Bergström att det är roligt att låten nått fram hela vägen till myndigheten som det handlar om.

– Det betyder kanske att de känner av att många människor är missnöjda med sina kommande pensioner.

Låt om sjukdomar

Pensionen är inte det vanligaste ämnet för en punklåt. Men i takt med att punken och punkarna åldras verkar nya teman bli aktuella. Mögels nästa låt heter Hypokondri och handlar om alla sjukdomar som bandmedlemmarna är rädda för att drabbas av på ålderns höst.

– Kompisar börjar bli sjuka och gå bort och på en själv börjar det också göra ont på olika ställen. Så vi gör en låt om det, förhoppningsvis på något roligt sätt.

Ett annat verk som befinner sig på planeringsstadiet har fått arbetstiteln ”Det är inte mitt fel”.

– När man var yngre tyckte man alltid att allt var de vuxnas fel. Den här låten ska bli ett försvarstal – det är inte vårt fel, säger Eva Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.