Luisine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij Foto: Elin Jönsson/SVT

Pussy Riot-medlemmar får avslag på svensk asylansökan

Uppdaterad
Publicerad

De två medlemmarna i den ryska performancegruppen Pussy Riot, Luisine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij, flydde Ryssland efter förföljelser i landet på grund av deras konstnärliga verksamhet. De sökte asyl i Sverige under 2017 – men deras ansökan har nu fått avslag av Migrationsverket.

Pussy Riot-medlemmarna Luisine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij har sökt svensk asyl för sig själva och sina två barn. Under torsdagen kom beskedet att ansökningarna avslås och de har nu tre veckor på sig att överklaga beslutet till Migrationsdomstolen – något som de säger till SVT att de kommer göra.

– Migrationsverket ser inte att det pris vi betalat för vår konstnärliga och politiska verksamhet är en förföljelse från myndigheterna i Ryssland. Det känns förnedrande, säger Luisine Djanyan.

Aleksej Knedljakovskij känner sig besviken över Migrationsverkets beslut.

– Migrationsverket har inte tagit hänsyn till de utlåtanden som gjorts av människorättsorganisationer i både Ryssland och Sverige, säger han och fortsätter:

– Dessa har rekommenderat oss att lämna Ryssland på grund av hotbilden och att det finns en stor risk för vår säkerhet i landet. Men det ignorerade Migrationsverket helt.

Blev världskända efter kupp i katedral

Det var 2012 som det feministiska performance-kollektivet, och punkbandet, Pussy Riot blev känt i hela världen när tre av medlemmarna dömdes till två år i straffläger efter sin Putin-kritiska punkbön i Frälsarkatedralen i Moskva. De benådades av president Putin strax före vinter-OS i Sotji 2014 efter starka internationella protester.

Efter en senare aktion, där Aleksej Knedljakovskij hängt ett kors om halsen på en staty föreställande KGB-chefen Derzjinskij, dömdes han till 15 dagars fängelse. Och efter att hot riktades mot paret om att göra sonen Tigran föräldrarlös fattades beslut att fly till Sverige. De hade vid tidpunkten redan hade visum till Sverige sedan en tidigare utställning i landet.

Luisine Djanyan berättar att hon vid flera tillfällen blivit fysiskt attackerad av civilklädda personer, när hon var ute med sitt barn i Ryssland. Enligt Lusine är det en metod som den ryska säkerhetstjänsten använder.

– När jag berättade det för Migrationsverket svarade de att känner till de omständigheterna i Ryssland. Men nu när de tar upp det i beslutet så framstår det som att attackerna har utförts av enskilda individer, säger Luisine Djanyan. 

Stormade fotbollsplan under VM

Konstnärs- och aktivistgruppen Pussy Riot har vid flera tillfällen orsakat rubriker genom sin performance-konst. Sommaren 2018 stormade de planen under den pågående vm-finalen i herrfotboll mellan Frankrike och Kroatien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer