Polis stormade Pussy riots videoinspelning Foto: TT

Pussy Riot till Sverige – gör musikperformance på Liseberg

Uppdaterad
Publicerad

Det ryska punkbandet och konstkollektivet Pussy Riot kommer i sommar till Liseberg i Göteborg för att ge ett musikperformance 15 juni. Det blir den första gången gruppen står på en livescen i Sverige.

Den feministiska gruppen, som fick sitt genombrott 2012 då de genomförde en regimkritisk performance – en så kallad punkbön – i Kristus Frälsarens katedral i Moskva, startades av Nadjezjda Tolokonnikova, som tillsammans med Maria Aljochina dömdes till två års straffläger efter aktionen.

De benådades därefter av president Putin strax före vinter-OS i Sotji efter starka internationella protester.

Gruppen har under åren legat bakom ett antal Putinkritiska aktioner och spontanspelningar i Ryssland och är senast aktuella med den Trump-kritiska EP:n xxx och singeln Police State.

Första Sverigespelningen

Sommaren 2013 besökte några av medlemmarna Almedalsveckan, men spelningen på Liseberg i sommar blir den svenska scendebuten för det ryska konstnärskollektivet.

Pussy Riots medlemmar har under åren utsatt för olika typer av trakasserier av de ryska myndigheterna och två av dem sökte under hösten asyl i Sverige efter att ha utsatts för förföljelse i hemlandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.