Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se varför konstkritikern Dennis Dahlqvist beskriver Putins inredning som vulgär.

Konstkritikern sågar inredningen i omtalade palatset: ”Vulgärt”

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs video på vad han påstår är Putins palats väckte stor uppståndelse när den publicerades i förra veckan. Filmen visar en extravagant villa vid Svarta havet, med vingård, underjordisk skridskobana och amfiteater. Kulturnyheternas Dennis Dahlqvist tycker att inredningsstilen är vulgär.

Förra veckan dök det upp en Youtube-video på vad som påstås vara Putins överdådiga palats vid Svarta havet. Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj hävdar i kampanjvideon att egendomen kostat 100 miljarder rubel att bygga, vilket motsvarar 11,3 miljarder svenska kronor, och finansierats av mutor. Kreml avfärdar uppgifterna i videon som påhitt.  

Videon har i skrivande stund 87 miljoner visningar. 

Storvulet och grandiost 

Filmen är en del i en pågående maktkamp mellan presidenten och hans utmanare Navalnyj Men om palatset nu är byggt till Putin, vilket mycket tyder på – vad säger det om hans inredningsstil? 

– I väst är våra heminrednings- och estetiska ideal inte stå storvulna längre. Vi har något som kallas less is more, så när Putin bygger så storvulet och grandiost upplever vi det som vulgärt, säger Dennis Dahlqvist.

Enligt videon är palatset 18 000 kvadratmeter och tomten 7000 hektar stor. Egendomen ska ha kasino, vingård, kyrka, amfiteater och underjordisk skridskobana.

– Till exempel har han byggt en hel nattklubb i vinröd sammet med en scen och en strippstång och oavsett vad man tycker om andra typer av estetiska effekter, så är nog kvinnoförnedring alltid väldigt vulgärt, säger Dennis Dahlqvist. 

“Arkitekturen är ett misstag”  

Dennis Dahlqvist tycker att arkitekturen är en pastisch på äldre stilar.

– Arkitekturen är något av ett misstag. Stilen är lätt klassicistisk och att härma gamla stilar är rätt sunkigt. Han uppfattar det säkert som ett uttryck för makt. På 1700-talet fanns det ju kungar som hade stora palats, säger Dennis Dahlqvist.

Toalettborstar för 7000

Putin är inte den förste auktoritära ledaren med en fäbless för överdåd. Sadam Hussein hade ett gigantiskt palats liksom Ukrainas förre president Viktor Janukovytj. 

– I Rumänien byggde till exempel Nicolae Ceaușescu ett palats som är världens största administrativa byggnad, förutom pentagon, och det tyder på ett gigantiskt storhetsvansinne och den kritiken drabbar ju även Putin nu, säger Dennis Dahlqvist.

Stilen kallas ibland “nouveau riche”. Enligt författaren Peter York som skrivit boken “Hemma hos diktatorn” finns det tre saker som utmärker en diktators hem: lite för mycket, antika detaljer med en ny tvist och mycket guld.

– Att Putin har velat hemlighålla det här beror nog på att det krockar med hans image att han är en vanlig kille som har jobbat sig upp, men en vanlig kille bor inte i ett palats. En vanlig ryss köper inte heller toalettborste för 7000 kr som det framkommer att Putin har gjort.

Putin själv förnekar att palatset tillhör honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer