Rockbandet Queen och representanter för den avlidne artisten Princes dödsbo rasar mot att USA:s president Donald Trump använder deras musik i sina kampanjer. Foto: Evan Vucci/Gunnar Seijbold/Edmond Terakopian

Princes dödsbo och Queen vill förbjuda Trump att använda deras musik

Uppdaterad
Publicerad

Listan på artister som vill stoppa USA:s president Donald Trump från att använda deras musik är lång. Nu vill rockbandet Queen stoppa honom från att använda deras musik i en reklamfilm i sin nya valkampanj, och representanter för Princes dödsbo twittrade under torsdagen att de ”aldrig kommer att ge tillstånd till Trump att använda Princes låtar”.

I en reklamfilm för Donald Trumps nya valkampanj spelas Queens hitlåt ”We will rock you”. Låten spelas i sin helhet medan bilder från kampanjmöten visas, skriver Independent. Trump har tidigare använt bandets musik som ingångsmusik vid kampanjevenemang. Men att använda musik i en reklamfilm är en annan sak och nu väntar rättsliga åtgärder.

– Queen har inte gått med på användandet av låten och bandets musikförläggare tänker få bort den från filmen, säger en representant för gruppen till The Independent.

Brian May, gitarrist i Queen, har tidigare sagt att även om Trump hade bett om lov att få använda deras musik så skulle de svarat nej, och han har kallat Trump en ”mycket farlig man” i tv-programmet Good Morning Britain.

Lovade att inte använda Princes musik – gjorde det ändå

Princes dödsbo är inte nöjda Foto: Skärmdump Twitter

Representanter för den avlidne artisten Princes dödsbo har också upprörts av att hans musik använts i Trumps kampanj. Under ett evenemang i Princes hemstad Minnesota under torsdagen spelades hans låt Purple Rain. 

”President Trump spelade låten trots att han för ett år sedan lovade att kampanjen inte skulle använda Princes musik” skriver representanter för Princes dödsbo i en tweet. De postar också en bild på ett brev från advokatbyrån som representerade Trump-kampanjen förra året.

I brevet står det tydligt att Trump-kampanjen ”avstår från att använda Purple Rain eller någon annan Prince-musik i samband med kampanjevenemang”.

Trots löftet så har nu alltså Princes musik använts i Trumps kampanj och representanter för Princes dödsbo skriver på Twitter att de ”aldrig kommer att ge Trump tillstånd att använda Princes låtar”.

Flera artister har tidigare protesterat mot att Trump använder deras musik i sina kampanjer. Artister som Rihanna, Guns N’ Roses, Pharrell Williams och REM har tidigare krävt att Trump ska sluta använda deras musik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.