Låten ”New horizons” av Brian May är en hyllning till Nasas rymdsond med samma namn. Foto: Felipe Dana & Nasa/TT

Queens Brian May hyllar rymdfarkost i ny låt

Publicerad

Gitarristen Brian May, från rockbandet Queen, har inte släppt en sololåt sedan 1998. Men lagom till 2019 tar över kommer hans nya låt New horizons, som är en hyllning till den amerikanska rymdstyrelsen Nasas rymdsond med samma namn. Även den legendariska fysikern Stephen Hawking hörs på spåret.

Sonden påbörjade sin resa ut i rymden 2006 med uppdraget att studera Pluto, som ligger 500 miljoner mil från jorden. Men resan har fortsatt längre ut i universum och den första januari 2019 passerar den rymdobjektet Ultima Thule, belägen 160 miljoner mil bortom Pluto. Tanken är att låten ska spelas upp i det ögonblicket för att fira att rymdsonden tagit sig längre ut i universum än något annat objekt från jorden lyckats med.

”Det har varit en intressant utmaning för mig att föra två olika sidor av mitt liv samman – astronomi och musik”, säger 71-åriga May, som har en doktorsexamen i astrofysik, i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.