R. Kelly släpptes fri mot borgen under natten till tisdag svensk tid. Stjärnan lämnade häktet i Chicago utan att ge några kommentarer till väntande journalister utanför byggnaden. Foto: Ashlee Rezin/AP/TT

R Kelly släpps mot borgen – nekar till sexualbrott

Uppdaterad
Publicerad

Vid en domstolsförhandling i Chicago sade sig r'n'b-stjärnan Robert Kelly vara oskyldig till de 10 fall av grova sexuella övergrepp mot fyra kvinnor han står åtalad för. Han har suttit frihetsberövad sedan i lördags då han inte kunnat betala summan för att släppas mot borgen, men enligt uppgift har han sent på måndagskvällen betalat och släppts fri.

Artisten stod framför domaren i rättsalen i Chicago på måndagen, iförd orangea fängelsekläder, när hans advokat läste upp ett uttalande där Kelly bedyrade sin oskuld.

R Kelly överlämnade sig till polisen i Chicago på lördagen svensk tid, sedan en åklagare i Illinois lagt fram åtal om grova sexuella övergrepp mot bland andra tonårsflickor.

Enligt åtalet utsatte R Kelly fyra personer för sexuella övergrepp under åren 1998–2010. Ett av offren ska ha varit en vuxen kvinna, de andra tre ska ha varit flickor i åldrar ner till 13 år. Åklagaren menar att det finns dna-bevisning som binder den 52-årige r'n'b-stjärnan till minst ett av brotten.

Suttit frihetsberövad sedan i lördags

Kelly har suttit frihetsberövad sedan i lördags då han inte kunnat betala den summa om 100 000 dollar som krävs för att han ska släppas mot borgen. Han har tidigare sagt sig vara ”djupt chockad” över anklagelserna som har riktats mot honom.

Men sent på måndagskvällen svensk tid ska R Kelly ha betalat borgen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och hänvisar till lokala myndigheter.

Om Kelly befinns skyldig kan han få ett mycket långt fängelsestraff – var och en av de tio åtalspunkterna kan ge upp till sju års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.