Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Artisten R Kelly har suttit häktad sedan 2019. Foto: Antonio Perez/Chicago Tribune via AP, Pool, File

Artisten R Kelly döms till 30 års fängelse för sexbrott

Uppdaterad
Publicerad

Världsstjärnan R Kelly döms till 30 års fängelse för sexuella övergrepp på ett tjugotal kvinnor och en man. Åklagaren yrkade på minst 25 år, men enligt amerikanska medier döms artisten till 30 år.

I september förra året dömdes R Kelly för sexuella övergrepp, utpressning och mutbrott, men beslutet om strafflängden kom först idag. Artisten döms till 30 års fängelse, åklagaren yrkade på minst 25 år.

Enligt åtalet ska artisten i närmre ett kvarts sekel ha utnyttjat sitt kändisskap för att locka kvinnor och minderåriga flickor som han sedan förgripit sig på. R. Kelly har kontinuerligt nekat till alla anklagelser och flaggat för att han kommer överklaga domen. 

Var en av 90-talets stora stjärnor 

Robert Kelly, som artisten egentligen heter, fick sitt genombrott med världshiten “I believe I can fly” och var en av 90- och 00-talets största artister.  

Under sin karriär har han återkommande anklagats för sexuella övergrepp, men åtalen har tidigare lett till friande dom eller förlikning. Först efter den omtalade dokumentären “Vi överlevde R.Kelly” från 2019, kom anklagelserna om sexuella övergrepp att få ny fart. 

Musiken har påverkats 

I samband med dokumentärserien, där ett flertal av artistens offer trädde fram och vittnade om grova övergrepp, kom flera företag och kampanjer att verka för bojkott av hans musik. Rörelsen Mute R. Kelly hade två år tidigare kämpat för samma sak. R Kellys låtar finns däremot fortfarande kvar på de flesta strömningsplattformarna, men spelas inte lika ofta i amerikansk radio.

Utöver dagens dom väntar fler åtal världsstjärnan, då i Chicago och Minnesota. Där står han åtalad för barnpornografibrott, sexuella övergrepp och för att ha förhindrat rättvisan.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer