Foto: Erik Simander/TT

Produktionsrabatt i Finland lockar till fler filminspelningar

Publicerad

Sedan länge har frågan om produktionsrabatter, det vill säga skatterabatter på filmproduktioner, diskuterats i Sverige. 2017 införde Finland produktionsrabatt – något som nu lockat ett tjugotal filmproduktioner till landet, skriver SR:s Kulturnytt.

Enligt Lasse Saarinen, vd på Finlands filmstiftelse, har den nu tvååriga filmrabatten haft stor betydelse för landets filmindustri.

– Fler internationella produktioner har kommit till Finland för att filma vilket har inneburit mer arbete för de finska filmarbetarna, och så har flera finska filmer fått mer pengar att röra sig med säger Lasse Saarinen till Kulturnytt.

Rabatten ger tillbaka upp till 25 procent av det tv-serier och filmproduktioner spenderar i landet. Hittills ska, enligt artikeln, ungefär hälften av de produktioner som utnyttjat rabatten varit inhemska, och resterande utifrån.

Utspelar sig i Sverige

Svenska tv-serien The White Wall är en av de omkring fyrtio produktioner som hittills använt produktionsrabatten. Tv-serien som ska utspela sig i mellersta Sverige – spelas alltså in i norra Finland.

– Egentligen skulle man kunna säga att vi får 1,2 miljoner euro extra att röra oss med. Det är ju jättemycket pengar. På det här sättet kan man säga att det möjliggör att göra en serie med så här mycket effekter och så här mycket inspelningstid, säger Sonja Hermele som är exekutiv producent för serien till Kulturnytt.

”Viktig fråga”

I Sverige har ett införande av liknande produktionsrabatter diskuterats länge. Film i väst drog i så sent som i mars i år igång ett pilotprojekt som går ut på att produktioner kan få tillbaka högst 30 procent av spenderade kostnader i Västra Götalandsområdet.

I samband med Göteborg filmfestival i år öppnade kulturminister Amanda Lind (MP) i en intervju med Kulturnyheterna delvis upp för införandet av svenska produktionsrabatter på nationellt plan i framtiden.

– Det är en viktig fråga för branschen, sade Amanda Lind (MP) då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.