Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Klimathot, extremt väder och utrotningshotade djur i barn- och ungdomsböcker från 2019. Foto: SVT

Klimathot och övergrepp vanliga teman i barn- och ungdomslitteraturen

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenteras Svenska barnboksinstitutets årliga rapport Bokprovning. Det går att utläsa att mycket av 2019 års utgivning av barn- och ungdomslitteratur handlar om miljöfrågan. Även sexuella övergrepp och trakasserier är ett återkommande tema.

Klimathot, extremt väder och utrotningshotade djur. Det är några av de ämnen som barn- och ungdomsböckerna från 2019 berör. Klimatet var återkommande i litteraturen och likaså hos BRIS. 2019 var ett år där fler barn än någonsin sökte sig till BRIS för att prata om sin klimatångest. Böcker som kan stilla oron kanske därför behövs.

Lydia Wistisen är doktor och forskare i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Hon menar att böckerna om klimatet kan ha olika effekter.

– Några böcker kanske spär på oron, medan andra kanske försöker stilla den, säger hon. 

Metoo går igen i ungdomslitteraturen

Sexuella övergrepp och trakasserier är ett stort tema i 2019 års ungdomslitteratur, mer så än i barnlitteraturen.

– Man kan verkligen se hur sexuella övergrepp och diskussioner som har väckts av metoo-rörelsen går igen framförallt i ungdomslitteraturen, säger Lydia Wistisen.

Förmedlar vikten av att säga ifrån

I böckerna är det framförallt ett fokus på de utsattas handlingskraft, där karaktärerna vill återfå makten över sina liv. I boken Vill inte, Vill av Per Nilsson, hugger huvudpersonen Nora en kille i pungen med en nyckel efter att han tafsat på henne. I Emma Johanssons bok Sönderslagen anmäler huvudpersonen Juliet sin förövare.

– Många författare vill nog förmedla vikten av att säga ifrån. Man vill också förmedla att tillsammans är vi starka, om alla, både killar och tjejer, säger ifrån kan man skapa förändring, säger Lydia Wistisen.

Anmärkningsvärt i årets Bokprovning är även att antalet översättningar fortsätter att minska. Den svenska originalutgivningen dominerar och det är få titlar som översätts från andra delar av världen än den västerländska. Av de böcker som översatts är 62 procent översatta från engelska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer