Rätt att dra ur proppen när SD snackar?

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas presskonferens på tisdagen har blivit en ”snackis”.
Medierna får skäll för att ”censurera”, men också för att sprida ”rasistisk sörja”.

De pratade och pratade – Sverigedemokraternas partiledning. Alla stora svenska medier var där för att rapportera om partiet tänkte fälla regeringens budget eller inte, men den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson höll medierna på sträckbänken.

”Smart gjort”

Innan han avslöjade hur Sverigedemorkaterna skulle rösta fick han över 20 minuter i strålkastarljuset och valde att prata SD:s politik, mycket handlade om migrationspolitiken.

– Såklart var det smart. För en gångs skull fick de den plattform som Sverigedemokraterna anser sig berövade på. Absolut smart, säger PR-experten Charlie Stjernberg.

Sverigedemokraterna själva tillbakavisar att de använde tiden för att göra reklam för sin politik.

– Det handlar inte om spel. Det var ett stort och viktigt beslut som vi ville förklara, säger partiets pressekreterare Henrik Vinge.

Drog ur proppen

På Aftonbladet valde redaktionen att dra ur proppen till sändningen och gå tillbaka till studion.

– I vanliga fall betalar man för reklam, nu får de dra hela sin invandringspoltik utan att betala ett öre för det, sa politiska kommentatorn Lena Mellin.

– Sverigedemokraterna tog chansen att omotiverat länge prata om sin flyktingfientliga politik och vi tyckte det var relevant att gå in och kommentera, säger Jakob Andersson, Aftonbladets livechef.

Sveriges Radios samhällsprogram Studio Ett i P1 valde att inte sända det långa anförandet alls. Redan under dagen hade Sverigedemokraterna förklarat att de skulle prata omkring 25 minuter innan de gav beskedet.

– Det var ett rimligt beslut. Det kändes som en plan från Sverigedemokraternas sida, de ville ha så mycket strålkastarljus som möjligt, och vi hade annat som vi ville avhandla på den tiden istället , säger producenten Magnus Westberg.

Utskällning från båda håll

Expressen TV tänkte tvärtom och gick ut med hela presskonferensen utan kommentarer från studion.

– Det hade varit konstigt om inte Expressens läsare fått veta vilka bevekelsegrunder Sverigedemokraterna hade för sitt beslut, säger Thomas Mattsson och understryker att tidningen också sände regeringens presskonferens utan avbrott senare under kvällen.

På SVT ringde telefonerna under presskonferensen. Redaktionen fick utskällningar från båda håll, från tittare som var upprörda att kanalen sände ”rasistisk sörja” och från tittare som tyckte SVT ”censurerade” när politiske kommentatorn Mats Knutsson bröt in i sändningen vid några tillfällen.

– Sverigedemokraterna är ett parti som drar fram väldigt starka känslor från båda hållen. Vi kan inte omyndigförklara tittarna, de måste få veta vad partiet säger, menar Ulf Johansson, som är ansvarig utgivare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturval 2015

Mer i ämnet