Detta har hänt: Rättegången mellan Fox News och Dominion

Uppdaterad
Publicerad

Fox News gav stort utrymme åt konspirationsteorin om att presidentvalet 2020 i USA var riggat. Men internt skickade toppchefer och programledare mejl till varandra som visade att de tyckte teorin var ”galen”. Det är en del av bevisföringen som företaget Dominion lade fram när man stämde Fox på drygt 16 miljarder kronor. Men i stället för rättegång gjorde företagen upp i godo, och Fox ska betala närmare 8 miljarder kronor till Dominion.

Rättegången har kallats ”förtalsmålens superbowl” i amerikansk media. Dominion tillverkar rösträkningssystem som användes under presidentvalet 2020 och stämde Fox News för att ha spridit osanningar om att företaget hjälp till att rigga valet till president Joe Bidens fördel.

Enligt amerikansk lag är det svårt att få mediebolag fällda för förtal och Dominions advokater måste kunna bevisa både att uppgifterna om röstfusk var osanna och att de spreds medvetet ”med ont uppsåt”.

Den andra knäckfrågan i målet är huruvida Fox News-ägaren Rupert Murdoch och hans familj varit direkt involverade i publicistiska beslut.

Men för att slippa rättegång ska Fox News ha gått med på att betala motsvarande 8 miljarder kr till Dominion.

Se mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.