Semantik i fokus under rättegången mot Frej Larsson

Publicerad

Rättegången mot artisten Frej Larsson fortsatte i dag med fler semantiska diskussioner. Åklagarsidan fokuserar på ordformuleringar, medan försvaret menar att det inte går att bevisa att Frej Larsson är skyldig till hot mot tjänsteman. Domen är beräknad till måndag den 29 oktober.

Motsättningarna mellan polisen och artisten tog fart efter en klubbspelning med Frej Larsson där narkotika beslagtogs, och ett efterföljande uttalandefrån en polis om att man inte ”borde boka den här typen av spelningar”.

Frej Larsson har därefter svarat med att posta en bild på Instagram på en fisk döpt efter polisen ifråga, och har skrivit en låt där bland annat textraden ”då ska hon skjutas” förekommer. Nu åtalas han för hot mot tjänsteman.

Oklart vem som är avsändare

Försvaret med advokat Viktor Banke i täten menar att det, trots förhör, inte kommit fram några bevis för att Frej Larsson står bakom publiceringarna, och att flera personer i hans sociala medie-team har tillgång till hans konton.

– Vi har inte alls kommit närmare sanningen om vem som lagt upp det trots hela rättegången och där står vi, säger Banke.

Instagraminlägget är publicerat från kongresshallen i Norrköping där Frej Larsson befann sig under GAFFA-galan, men det menar advokat Viktor Banke inte är tillräckligt med bevis.

Livsändning styrker publiceringen

Åklagare Zilla Hirsch menar att en livesändning i samband med instagraminläggets publicering styrker påståendet om att Frej Larsson lagt upp instagraminlägget och låten. I sändningen uttrycker han bland annat att han är arg på att poliskvinnan uttalat sig i media, och att han spelade in en låt om det direkt när han släpptes från häktet.

Åklagaren anser att skyddstillsyn till det samlade värdet av tre månaders fängelse skulle vara en rimlig påföljd. Hon säger att det inte spelar någon roll om hot uttrycks på ett konstnärligt sätt som i en låt, det är fortfarande ett hot.

– Det samlade intrycket av det här är ju att man vill att det ska utövas våld och att det finns ett aggressivt känsloläge bakom det här hatet, säger Zilla Hirsch.

Domen är beräknad till 29 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer