Sara Danius lämnar Akademien tillsammans med Sara Stridsberg i april 2018. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Reaktionerna efter Sara Danius död: ”Lämnar ett gigantiskt hål”

Uppdaterad
Publicerad

Efter beskedet att författaren Sara Danius avlidit natten till lördagen har reaktionerna strömmat in. Inte minst från tidigare kollegor i Svenska Akademien.

– Hon lämnar ett stort tomrum efter sig, säger Akademiens ständige sekreterare Mats Malm.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm säger till SVT att Sara Danius bortgång är en stor förlust.

– Sara och jag var kollegor lite på avstånd. Vi träffades då och då och jag var alltid glad över de gångerna. Hon var en enastående forskare och hade en förmåga att uttrycka sig som väldigt få. Hon lämnar ett stort tomrum efter sig.

Sara Danius 1962-2019

”Lämnar ett gigantiskt hål i världen”

Författaren och före detta akademiledamoten Sara Stridsberg sörjer sin tidigare kollega efter beskedet att Sara Danius gått bort, 57 år gammal.

– Hon lämnar ett gigantiskt hål i världen. Jag är så ledsen för att hon förlorar sitt liv och för att världen förlorar henne. Det är en sorg, säger hon.

Akademiledamoten Peter Englund skriver på sin Instagram om Sara Danius bortgång:

”Så har det hänt till slut. Sara är borta. Beskedet är inte oväntat, men sorgen och overklighetskänslan är ändå stor. Vi kom varandra nära genom åren, inte minst när hon kom att efterträda mig på posten som ständig sekreterare. Det är en stark, egensinnig, rolig, orädd, och högt begåvad människa som nu gått förlorad för oss, på tok för tidigt. Jag tänker på de där bokprojekten som vi ofta talade om och som nu kommer att förbli oskrivna. Och jag tänker på hennes familj, hennes systrar, och inte minst hennes son, som nu mist sin mor”.

”Välformulerad och färgstark person”

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten skriver i ett mejl till Kulturnyheterna:

”Jag kommer att minnas Sara Danius som en välformulerad och färgstark person som stod upp för sina åsikter, oavsett motstånd. Under krisen i Svenska Akademien uppskattade jag mycket hennes ambition att gå till botten med problemen. Det är sorgligt att hon har lämnat oss, och det alldeles för tidigt. Mina tankar går till hennes son och familj.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sara Danius 1962-2019

Mer i ämnet