Dennis Dahlqvist

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tryck på klippet för bilder från Möbelmässan. Foto: Andreas Idén

Recension: Dennis Dahlqvist har besökt årets Möbelmässa i Stockholm

Publicerad

Trots att årets upplaga av Möbelmässan bjuder på två supervassa hedersgäster – den forskningsbaserade, italienska designduon Forma fantasma – sjunger hela konceptet definitivt på sista versen. Nyligen stod ju Stockholms finans-borgarråd Karin Wanngård här och berättade att hela rasket ska rivas och ersättas med bostäder.

Inte så konstigt kanske – idag har ju hela möbelindustrin stora problem. Tack vare inflation och skenande räntor har många slutat köpa nya prylar; vilket naturligtvis drabbat hela designvärlden. Så nu måste formgivarna tänka över sin roll och sluta designa saker vi inte behöver; precis som Forma fantasma redan har gjort.

Istället för att bara presentera nya produkter försöker Forma fantasma nämligen skapa hållbar, social förändring. Deras läsrum är visserligen inrett med trämöbler från Artek men egentligen vill designduon att besökarna ska fördjupa sina kunskaper om hållbara tillverkningsprocesser och skogen som ekosystem.

Men även svenska Folkform har intresserat sig för hur saker tillverkas. Efter att deras Museum of Masonite – ett urval av studions verk gjorda under de senaste 15 åren; med fokus på olika tillverkningsprocesser – har visats på mässan ska det vidare till Lauren Rogers Museum i Mississippi där masoniten uppfanns 1924.

Men om man nu, trots allt måste göra en stol till; hur gör man då? Ett bra exempel är designduon Contem som bara använder överblivet skräp. Hela deras monter består av spillmaterial från Formexmässan tidigare i januari och deras möbler är gjorda av sjuka almträd som egentligen skulle till tippen.

Nu har möbelmässan fått upp farten igen efter covid-uppehållet. Ingen gammal skåpmat utan istället ett nytt, intressant fokus på kunskap och hållbara processer. Men det är fortfarande en bit kvar innan den produktfixerade möbelindustrin är omvänd – det är ju ingen direkt trängsel i Forma fantasmas läsrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.