Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Kim Veerabuthroo Nordbergs recension i videon. Foto: HBO Max

Recension: ”Feud: Capote vs. the swans” av Ryan Murphy

Uppdaterad
Publicerad

Tom Hollander är utmärkt i rollen som författaren Truman Capote – hovnarren som högg sina bästa vänner i ryggen med sin vassa penna och fick betala ett ohyggligt pris, skriver Kim Veerabuthroo Nordberg.

I mitten av 70-talet har Truman Capotes berömmelse fört honom till de exklusiva salongerna i New Yorks absoluta toppskikt. Han är omgiven av sina “svanar” – eleganta och mycket förmögna kvinnor.

Han är deras maskot, en kvicktänkt bög, självskriven på varje gästlista, med såväl vass tunga som en axel att gråta sig igenom makarnas otrohetsaffärer på.

Streamingtips

I novellen La Côte Basque (1975) avslöjar han sina älskade svanars smutsiga hemligheter – otrohetsaffärerna, skvallret, brottsmisstankarna.

Det blir början på slutet för Truman Capote i den här berättelsen baserad på verkliga händelser.

Ty de hämndlystna svanarna bestämmer sig för att köra ut (idag skulle vi säga cancellera) honom ur New York-eliten.

“Fejder handlar inte om hat. De handlar om kärlek”, säger seriens skapare Ryan Murphy. Hade inte Capote svikit verkliga människor med verkliga hjärtan hade berättelsen blivit mindre intressant.

Men skådespelarstallet i Capote vs. The Swans är lika lyxigt och begåvat som världen den beskriver: svanarna spelas av Naomi Watts, Chloë Sevigny, Calista Flockhart, Diane Lane, Demi Moore och Capotes mamma av en flåsande intensiv Jessica Lange.

Verklighetens Truman Capote var nästan som en seriefigur. Det hade varit enkelt för Tom Hollander att skapa en karikatyr. Men Hollander balanserar inlyssnande på gränsen mellan narcissistisk megaloman och patetiskt kryp.

Serien utspelar sig i en tid före det vi idag kallar cancelkultur – det vill säga fenomenet där ett kollektiv bestämmer sig för att straffa en individ genom uteslutning ur den sociala gemenskapen.

Jag vet inte om vi är redo för att diskutera konsekvenserna av det här. Men om den här berättelsen, där Capote sugs ner i ett mörkt hål av självförakt och alkoholism, kan lära oss något så ska den nog ses som ett varnande exempel.

Den här recensionen saknar betyg eftersom HBO Max bara har släppt de två första avsnitten i förväg till kritiker och det därför saknas underlag för att fälla något slutgiltigt omdöme.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Streamingtips

Mer i ämnet