Recension: Fleishman is in trouble på Disney+

Uppdaterad
Publicerad

”Fleishman is in trouble” på Disney+ väcker en empati som dröjer sig kvar, skriver Kulturnyheternas tv-kritiker Kim Veerabuthroo Nordberg. 

“Fleishman visste inte hur länge det var tänkt att man skulle betrakta en soluppgång”.

Konstaterar den smarta, lätt frånkopplade, berättarrösten över en scen där vår huvudperson Toby Fleishman (Jesse Eisenberg) i ett av många introspektiva ögonblick står och tafatt försöker ta in en storslagen soluppgång över Manhattans mäktiga siluett.  

serierecension

Det är för de flesta av oss lätt att känna igen Fleishmans dilemma: hur länge ska man betrakta en soluppgång? ”Fleishman is in trouble” är full av välfunna formuleringar för den 40-årskrisande MTV-generationen som växt upp med övertygelsen att JAG är en unik enhörning, inte en del av den grå massan.  

Berättelsen börjar när Toby vaknar en dag och finner att hans exhustru Rachel (Claire Danes) lämnat barnen en dag för tidigt och nu själv är försvunnen. Så inleds Tobys medelålderskris i vilken han snabbt drar ner vännerna Libby (Lizzy Caplan) och Seth (Adam Brody).  

New York Times-journalisten Taffy Brodesser-Akner har skrivit och skapat serien efter sin roman med samma namn, vilket antyder att hon i den medelålders Toby Fleishmans lidanden ser något som kräver att utforskas många gånger.

Men Jesse Eisenberg lyckas inte övertyga om varför hans Toby är berättelsens protagonist. Det verkligt intressanta i serien rör hans hustru Rachel, vilken det näst sista av seriens åtta avsnitt är tillägnat.

Claire Danes är, som alla Homelandfans vet, bäst i branschen på att spela nervigt kontrollerad på gränsen till fullständigt vansinne. Det är i hennes avsnitt seriens hjärta finns: en naken och otroligt välspelad berättelse om en kvinna i en David mot Goliat-kamp mot depression.

Tyvärr ser vi alldeles för lite av henne, och hänvisas till Toby och hans gnällspikar till vänner. Men deras oförmåga att se varandra väcker i slutändan en viss ömhet: alla är vi trots allt unika enhörningar som väntar på att bli sedda. Inuti oss alla öppnar sig valv bakom valv oändligt, för att citera poeten Tomas Tranströmer.  

I den insikten gömmer sig en empati som möjligen inte är berättelsens syfte, men det är den som dröjer sig kvar.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

serierecension

Mer i ämnet