Se Kulturnyheternas Alicia Andersson berätta om varför Little Nightmares 2 överträffar originalet. Foto: Tarsier studios

Spelrecension: Little nightmares 2 får inte missas

Uppdaterad
Publicerad

Efter succén med originalspelet från 2017 fortsätter mardrömmarna i Little nightmares 2. Kulturnyheternas spelkritiker Alicia Andersson blir golvad av svenska spelstudion Tarsiers fortsättning på berättelsen om flickan Six, och delar ut full pott.

För snart fyra år sedan släpptes Little nightmares, en spänningsfylld liten upplevelse där du i rollen som ett förminskat barn måste fly undan en hotfull skara förvridna monstermänniskor. Den kusliga mardrömsvärlden skrämde lyckligtvis inte bort massorna, utan gjorde stor succé – en fortsättning kändes oundviklig. Mycket riktigt är Malmö-baserade Tarsier studios nu tillbaka med den efterlängtade uppföljaren för att återväcka barndomsskräcken inom dig.

För den som redan har spelat föregångaren är Little nightmares 2 bekant. Det är ett äventyrsspel som fokuserar på finurligt problemlösande i dystra miljöer och att smyga sig förbi de groteska monster som befinner sig där. Du är däremot inte längre ensam. Den största nyheten är nämligen hur det den här gången kretsar kring två karaktärer som hjälps åt att fly världens hemskheter, vilket skapar en helt ny dynamik kring hur du löser vissa utmaningar.

Trots att det mesta är sig likt kan jag med säkerhet säga att det här är det bättre spelet. Spelmomenten är mer uppfinningsrika, atmosfären är ännu tyngre och spelmekaniken har finpolerats ytterligare. Framförallt presenterar Little nightmares 2 en uppsjö av gastkramande nyckelscener som överträffar föregångarens toppar med lätthet.

Det märks att stor omsorg också lagts på att expandera den redan etablerade världen i alla avseenden. De familjära stadsmiljöerna som vanställts och täckts av smuts är perfekta för utvecklarna att leka vidare med vad det gäller skala och proportioner. Allt från de vemodigt förfallna lägenheterna till skolkorridorernas strängt auktoritära atmosfär bjuder på audiovisuell briljans som är omöjlig att inte slukas upp av.

Grädden på moset är hur spelet bygger vidare på föregångarens samhällskritiska teman. Istället för att avbilda en ganska platt maktstruktur lägger uppföljaren mer vikt på individens roll inom dessa system, och varnar om faran i att ignorera obekväma sanningar och vårt eget ansvar. Utan att yttra ett enda ord lyckas Little nightmares 2 säga mer än majoriteten av alla pratiga konkurrenter på marknaden.

Little nightmares 2 är lustigt nog allt annat än en mardröm. Som luttrad kritiker är det sällan jag blir fullkomligt förälskad i ett spel, men det här tog mig helt på sängen. Även om du kan bli klar med spelet på en kväll kommer upplevelsen stanna med dig mycket längre än så. Det må vara ett litet äventyr, men det har ett stort grådaskigt hjärta. Vare sig du är nykomling eller ej – gör dig själv en tjänst och missa inte det här.

Utvecklare: Tarsier Studios

Konstruktör: Dave Mervik

Serie: Little Nightmares

Plattformar: Nintendo Switch, Playstation 4, Xbox One, Playstation 5, Project Scarlett, Android, Microsoft Windows

Utgivare: Bandai Namco Entertainment, Namco Bandai Games America Inc., Bid Developer

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer