Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Donald Glover och Maya Erskine i rollerna som agentparet John och Jane Smith. Foto: Prime Video

Recension: Mr. & Mrs. Smith – Ingmar Bergman möter James Bond

Uppdaterad
Publicerad

Nästan två decennier har gått sedan de sexiga spionerna spelade av Brad Pitt och Angelina Jolie spöade skiten ur varandra i den romantiska actionkomedin Mr & Mrs Smith. I Prime Videos nyversion står relationen i fokus. “Tittar vi på Scener ur ett äktenskap eller James Bond?” undrar Kim Veerabuthroo Nordberg.

I ett landskap översvämmat av mer eller mindre begåvade remakes – behöver världen verkligen en ny version av actionkomedin Mr. & Mrs. Smith – filmen som etablerade Brangelina som fenomen men knappast lämnade några avgörande populärkulturella avtryck?

Låt oss vara ärliga. Donald Glover och Maya Erskine är inga Brad Pitt och Angelina Jolie – ingen kommer välja Prime Videos nyversion enbart för att vila ögonen på huvudrollsinnehavarna.

Streamingtips

Så det måste vara något annat. Att det är Donald Glover som skapat serien och spelar en av huvudrollerna bör spetsa en del öron – Glover har en intressant karriär med serier som hyllade ”Atlanta och musikprojektet Childish Gambino.

Handlingen: Två ensamma själar tar jobb som topphemliga agenter hos en anonym arbetsgivare. De paras ihop och flyttar in i ett hus och är nu Mr & Mrs Smith – gifta vid första ögonkastet.

Snart är de ett helt vanligt par som bråkar om disk, exflickvänner och talutrymme.

Å ena sidan är det en lågmäld berättelse om ett par som älskar varandra trots att det är jobbigt (Ingmar Bergman har nämnts som inspiration). Å andra sidan är det en berättelse där samma par seriemördar skurkar i vansinniga men bildsköna biljakter eller injicerar en pervers fastighetsmagnat med sanningsserum.

Sannolikt är tanken att genrehoppandet ska verka ömsesidigt gödande – en skottlossning i skidbacken torde bli mer engagerande om vi känner till de inblandades favoritböcker. I praktiken förlorar man sig i funderingar över vem som matar parets katt när de är ute på internationella spionuppdrag.

Från början var det tänkt att Phoebe Waller-Bridge som gjorde hyllade dramakomedin Fleabag skulle spela Mrs. Smith – men hon lämnade projektet på grund av “kreativa meningsskiljaktigheter” med Glover. Man kan inte låta bli att undra hur serien hade blivit om hon stannat kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Streamingtips

Mer i ämnet